A könyvben az életük

2021.03.05. 15:00

A Da Bibere Zalai Borlovagrend históriája

Tavaly múlt 20 esztendeje, hogy megalakult a Da Bibere Zalai Borlovagrend. Az évfordulós ünnepség, illetve a díszközgyűlés a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt elmaradt, de elkészült a civil szervezet második évkönyve, mely az elmúlt 10 évre tekint vissza.

Korosa Titanilla

Dr. Brazsil József a kiadványt mutatja Fotó: Korosa Titanilla

Nemrég Tormaföldére látogatott dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök- nagymestere. Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a keszthelyi központú borlovagrend tavaly négy fióktelepet hozott létre, egyet-egyet Gyenesdiáson, Reziben, Nován és Tormaföldén. Utóbbi település polgármestere, Kondákor József a szervezet ceremóniamestereként is szerepet vállal. A találkozón dr. Brazsil József a civil szervezetet érintő változásokról, kihívásokról, a zalai borászat helyzetéről, valamint a jubileumi évkönyvről is beszélt.

Az ezredfordulón dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő, kertészmérnök vezetésével alakult meg a borlovagrend 49 lelkes taggal. Azóta évente egy alkalommal 4-5 taggal, illetve tiszteletbeli taggal egészül ki a borlovagrend, jelenleg 84 fős a tagság.

A zalai borászok zöme ma már kiemelkedő nedűt készít Fotó: Shutterstock

– A járványhelyzet miatt tavaly elmaradt az ünnepi közgyűlésünk, ahol a tagfelvétel mellett az évkönyvet is bemutattuk volna – kezdte dr. Brazsil József. – Tagjaink közt több az idősebb, rájuk vigyázni kell, de azért tartottunk több taggyűlést, többek között azért, hogy a fióktelepek létrehozásáról döntsünk. Mivel központunk a 20 ezer lakosú Keszthely, így nem férünk hozzá egyes pályázati támogatásokhoz, gondolok itt főként a Magyar falu program kiírásaira. Ezért létrehoztuk a négy telephelyet, hogy azokon keresztül kisebb lélekszámú településekről pályázhassunk. A fő bevételi forrásunk a tagdíj, nemrég működési célra kaptunk 300 ezer forint pályázati támogatást. A könyv kiadásához pedig tagok, vállalkozók, magánszemélyek, önkormányzatok járultak hozzá.

A mai világban a borlovagrendek egy kis reneszánsz érzést nyújtanak, ragaszkodnak a régihez, a hagyományokhoz, de össze is kapcsolják mindezt az újjal. Ebben főszerepe van a bornak.

– Zala megyében tevékenykedünk, a nyugat-balatoni régió szőlő- és borszeretetét erősítjük, a zalai hegyhátak lankáin érő borokat népszerűsítjük – fogalmazott dr. Brazsil József. – Rendszeresen részt veszünk borfesztiválok megnyitóünnepségein, borversenyeken, társborrendek ünnepségein, illetve szakmai kirándulásokat szervezünk. Nem zárunk ki a közösségből olyanokat sem, akiknek a szőlőhöz, borhoz kevésbé van közük. Elég, ha szeretik, népszerűsítik, illetve ha a jelentkező adott közösségnek meghatározó szereplője.

Az elmúlt 10 évben több változás is történt a borlovagrend életében.

– Azt az utat követjük, amit a tagságunk jónak talál – folytatta. – A szervezet egységes, az elmúlt 10 év új tagokat, fiatalabb generációt, velük együtt új szemléletet is hozott.

Dr. Brazsil József a kiadványt mutatja Fotó: Korosa Titanilla

Dr. Brazsil József az eredmények közt említette, hogy 2005-től többször szerveztek OKJ-s borásztanfolyamot, melyeken összesen 240-en képezték magukat borásszá. Ez megindított egy előremutató és már eredményes folyamatot a minőségi borkészítés terén. Az évek során megváltozott a szervezet vezetése is, a jelenlegi elnök-nagymester dr. Bakonyi Károly és dr. Pálfi Dénes után vette át a borlovagrend vezetését. A tagság a személyes kapcsolatoknak köszönhetően is alakul.

Az igényes kiadású, immár második jubileumi évkönyv betekintést nyújt az elmúlt évtized történéseibe.

– Ajánljuk a könyvet a borlovagrend tagjainak, a társborlovagrendeknek, barátoknak, egyszóval mindenkinek, aki rokonszenvet érez egy 20 éve működő civil szervezet iránt – mondta dr. Brazsil József. – A könyvben bemutatkozik a tagság, nyomon követhetők a változások, szerepelnek benne az elmúlt évtized rendezvényei, és számos fotó illusztrálja krónikánkat.

Továbbá több téma is helyet kapott, köztük olvashatnak dr. Bakonyi Károly munkásságáról, Keszthely szőlőhegyeiről, történetéről, a zalai borcégér megalakulásáról, illetve az ezredfordulós balatoni borkultúráról és a 21. század eleji borászatokról, családi gazdaságokról. De megtalálható benne a magyar borlovagok etikai kódexe, a Da Bibere zalai borlovagrend legendája, illetve tárgyi kellékeinek le­írása is.

– A jövőbeni cél – fogalmazott dr. Brazsil József –, hogy a Zala megyei és a történelmi Zalában termelt borokat népszerűsítésük, hiszen tagtársaink vannak a Balaton vidékéről, magam is ott gazdálkodom. Most nehéz a helyzet, de kezdünk hasonlítani ahhoz az ideális állapothoz, amit a nyugatiaktól irigyeltünk, hogy nekik három „pénzük” van: egy a szőlőtőkén, egy a teli pincében és egy a bankban. Utóbbi nálunk még hiányzik. Persze borkészletnek lennie kell, abból tudunk gazdálkodni. A tavalyi vesztes évjárat lett, az ideivel meg még nem tudjuk, hogy mi lesz. Egyelőre gyönyörűek a szőlők, fagykárról nem beszélhetünk. Ha megnézzük az elmúlt tíz vagy húsz évet, elmondható, hogy komoly fejlődésen ment át Zalában is a szőlészet-borászat. A rendszerváltozás utáni vesztes időszak volt, de aztán kirajzolódott, hogy a minőség és az eredetvédelem az elsődleges, erre Zalában is ráéreztek, remek borokat kóstolunk. Itt a méretökonómiával is rendben vannak a gazdák, nem esnek bele egyfajta megalomániába. A borok minősége ugrásszerűen nőtt, a pincészetek eszközállománya lecserélődött, a régi fahordókat felváltották a modern berendezések, és a kor színvonalának megfelelő borok készülnek, olyanok, amelyeket keres a fogyasztó. Itt az tud megmaradni, aki tud fejleszteni, újat alkotni, beruházni, illetve mivel a szőlő munkaigényes, ezt az igényt a munkaerőpiacról kell beszerezni, vagy a család dolgozik. Nincs még egy ilyen ágazat, mely a hatékonysági mutatókban ennyire alul van, de az a lényeg, hogy ha szív van hozzá, akkor igyekszünk gyönyörűséget alkotni, amit viszont más ágazat nem tud. Hiszen azt nem mondjuk, hogy együtt kukoricáztunk, de azt igen, hogy együtt boroztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában