Koronavírus Zalában

2021.02.01. 17:39

Koronavírus: Ismét részletes járványügyi adatokat közölt Balaicz Zoltán

Zalaegerszeg polgármestere a közösségi médiában osztotta meg legújabb tájékoztatóját, amelyet változtatás nélkül közlünk!

zaol.hu

Fotós: Seres Peter [email protected]

Fotós: Seres Peter [email protected]

„Kedves Zalaegerszegiek!

Azzal a javaslattal élek és ez rendelet-tervezet formájában is készül már, hogy a vendéglátóipar nehéz helyzetére való tekintettel önkormányzatunk egyelőre 2021. május 31-ig (visszamenőleges hatállyal, 2021. január 1-től számítva) teljes mértékben engedje el a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek bérleti díját, továbbá szintén erre az időszakra ugyancsak teljes mértékben engedje el a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület használati díjakat is. Ezt a védelmi intézkedések alakulásától függően május elején értékeljük és szükség esetén a mentesség további időpontig is kitolható. Emellett továbbra is folytatjuk azt a kampányt, hogy a helyi polgárok a zalaegerszegi vendéglátósoktól, eladóktól, vállalkozóktól vásároljanak, rendeljenek. Erre már korábban létrejött egy külön Facebook oldal is (Zalaegerszeg: Segítsd a helyit! https://www.facebook.com/groups/277664716558402/)

Eddig 237.872 fő kapott védőoltást, közülük 61.266 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók oltása lezárult, az elmúlt napokban már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások. Február első hetében a regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban. A védőoltásra eddig közel 2 millióan regisztráltak. Regisztrálni ezen a honlapon lehet: https://vakcinainfo.gov.hu/

Zala megyében a Zala Megyei Szent Rafael Kórház lett kijelölve oltópontként, az intézményen belül eddig 8 oltópontot alakítottak ki, de az igényeknek megfelelően az oltóhelyek száma bármikor 20-ra emelhető. A megyei egészségügyi ellátórendszer minden regisztrált dolgozója megkapta az első oltását és folyamatban van a második oltások beadása is. Zalaegerszegen január 28-án, csütörtökön kapták meg a volt József Attila iskolában és a volt Pais Dezső iskolában működő idősotthonok lakói és dolgozói az első védőoltásokat. Az egészségügyi dolgozók esetében a Pfizer-Biontech vakcinával történt az oltás, a szociális intézményekben lakók és dolgozók a Moderna vakcinával lettek beoltva. Ezzel a zalai megyeszékhelyen már teljesült az oltási terv első két pontja (egészségügyi ellátórendszer dolgozói, szociális intézmények ellátottjai és dolgozói), most pedig következik a harmadik pontban szereplő regisztrált legidősebb polgárok beoltása.

A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000

Zala megyében 2020. március óta mostanáig 10.738 személy fertőződött meg. A mai napig összesen 283-an haltak meg a vírus következtében a megyében. A gyógyultak száma 8501 fő, az aktív fertőzöttek száma 1954 fő. Az 1954 aktív Zala megyei fertőzött közül 645 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 1309 fő más települések lakója. Örömteli, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, és a lenti adatokból az is látható, hogy egyre kevesebb az érintett intézmény is. Városunkban ma bölcsődébe 221, óvodába 1108 gyermeket vittek. Az újraindult szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 284 fő vette igénybe. A ”Segít a város„ időseket támogató programba eddig 15 fő kapcsolódott be.

Bölcsődék:

- A Cseperedő bölcsődében 1 dolgozó igazoltan koronavírus fertőzött, emiatt egy részleg 2 csoportjának dolgozói és a gyermekek rendkívüli szünetet kaptak.

- A többi bölcsődében nincs koronavírus fertőzött.

Óvodák:

- Csillagközi Óvoda: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

- Kosztolányi téri Óvoda: 4 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött. A minisztérium 2021. február 5-ig 3 csoportra rendkívüli szünetet rendelt el. 2021. január 27-én az intézményben teljes körű fertőtlenítésre került sor.

- A többi óvodában nincs koronavírus fertőzött.

Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján (9. évfolyamtól minden intézmény digitális oktatásra állt át):

- Petői Sándor Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Dózsa György Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Eötvös József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Izsák Imre Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Liszt Ferenc Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Öveges József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Béke ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: nincs koronavírus fertőzött.

- Báthory István Technikum: 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Csány László Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Deák Ferenc Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Ganz Ábrahám Technikum: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Munkácsy Mihály Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Széchenyi István Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Kölcsey Ferenc Gimnázium: nincs koronavírus fertőzött.

- Zrínyi Miklós Gimnázium: nincs koronavírus fertőzött.

Az Idősek Otthonában és a Gondozóházban nincs koronavírus fertőzött.

A volt Pais iskolában működő, egyházi fenntartású, Gondviselés Háza névre hallgató idősotthonban nincs koronavírus fertőzött.

Család- és Gyermekjóléti Központ: nincs koronavírus fertőzött.

Néhány fontos információ a koronavírusról:

A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.

A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.

Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. A világon már több mint 2,2 millióan haltak bele a vírusba.

A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.

A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.

A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 később újból elkapható. Az egyetlen védekezési lehetőség ezért a védőoltás, mellette pedig a sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.

Vigyázzunk egymásra!”

 

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában