édes élvezetek

2021.02.09. 07:00

Kanizsán így készítik a fenséges farsangi fánkot! (videó)

A farsangi időszak elképzelhetetlen hagyományos, finom szalagos fánk nélkül. A recept egyik ismerője, Bogatin Sándorné, az Eszteregnyei Őszirózsa Dalkör tagja az édesség elkészítéséről beszélt.

Benedek Bálint

A dalkör tagjai ebben az időszakban gyakran sürögnek-­forognak a tűzhely körül. Ez alól Bogatin Sándorné sem kivétel, aki szerint a tökéletesen szép, szalagos fánk elkészítéséhez nincs másra szükség, mint egy jól felfűtött lakásra, minőségi alapanyagokra és jól begyakorolt kézmozdulatokra.

– Liszt, élesztő, só, por­cukor, olaj, tojás, tej és citromhéj – sorolta a hozzávalókat. – Az elkészítés során érdemes néhány fontos alapszabályt betartani, megfogadni, s akkor biztosan mindenki örömet szerezhet a családjának. A lisztet például célszerű megszitálni, ugyanis ettől levegősebb lesz, nemcsak jobb kidolgozni, hanem a fánk is könnyedebb lesz. Ezután a tejben felfuttatott élesztőhöz tesszük, majd minden alapanyagot belekeverünk, s megkezdődik a tészta elkészítése. Nem kemény, de nem is túl lágy fánktésztát kapunk, majd meleg helyen 40 percig kelesztjük. Aztán az ellapítást követően kiszaggatjuk a fánkot és felforrósított olajban kisütjük.

Bogatin Sándorné érthetően büszke a szalagos fánkokra
Fotó: Gergely Szilárd

A dalkör tagjai már visszatérő vendégek az Országos Farsangi Fánkfesztiválon, ezért a hétvégi online eseményből sem maradhatnak ki.

A farsangifankfesztival.hu oldalon keresztül bárki megtekintheti, hogy a fánksütő versenyben miként végeznek az eszteregnyei szalagos édességek.

Ezek is érdekelhetik