verseny

2021.02.19. 09:06

Kanizsai származású tervező ötletére is lehet szavazni

Augusztus 1-jén ünnepeljük a forint fizetőeszköz bevezetésének 75. évfordulóját, amit a jegybank különleges 5 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatok kibocsátásával tervez emlékezetessé tenni.

Benedek Bálint

Szilos András és Imrei Boglárka

Fotó: ZH

Rendhagyó módon a forint 75. születésnapján az 5 forintos forgalmi érme hat emlékváltozatát egyidejűleg bocsátja a jegybank a készpénzforgalomba. A jubileumi érmék tematikus oldala a „FORINT” szó egy-egy betűjét jeleníti meg, a hat érme együtt adja ki a „FORINT” szót.

A lehetséges érmekép változatok tervezésére pályázatot írtak ki, melyben Múltidéző bankjegy-motívumokkal jelenik meg a nagykanizsai származású Imrei Boglárka és párja Szilos András. Ők a forint bankjegyek fejlődését vették sorba. A betűtípus az 1983-as 50 forintos bankjegyen szerepel, a FORINT szót kitevő kiemelt betűk mintázata pedig kronologikusan mutatja be a forint 75 évét, fejlődését.

Szilos András és Imrei Boglárka Fotó: Rittgasser István

-Nagy élmény részt venni az MNB a forint 75. évfordulója alkalmából rendezett tervpályázaton – mesélték. – Ugyancsak öröm, hogy a közönségszavazásra bocsájtott 5 pályamunka közé is bekerülhettünk. A szavazás még február 22-ig tart. A gyűjtés izgalma, a szép érmék, kincsek dédelgetése mindenkinek ismerős lehet. Gyerekként számtalan kavicsot, szép termést hordtam haza, gyűjtögettem üvegekbe. Ez az izgalom egy kis ismeretterjesztéssel, játékossággal összekapcsolva talán elgondolkodtatja az embert, hogy vajon ismerjük-e annyira a forint történetét, hogy meg tudjuk a részletek alapján határozni, melyik bankjegy motívuma látható az érmeken?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában