fejlesztés

2021.02.13. 07:00

Híd visz majd át a Murán

A Murakeresztúr és a Mura folyó túloldalán, Horvátországban fekvő Kotoriba közötti közúti illetve gyalogos híd tervéről, valamint a földrengés károsultjai érdekében végzett gyors segítségnyújtásról is szó esett pénteken a kanizsai polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Benedek Bálint

A sajtótájékoztató résztvevői: Balogh László, Gugán János, dr. Koósz Attila, Proszenyák István Zsolt és Cseresnyés Péter

Fotó: Szakony Attila

A horvát–magyar kapcsolatok erősítéséről Balogh László polgármester mellett Cseresnyés Péter államtitkár, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja és Proszenyák István Zsolt, a kanizsai horvát önkormányzat elnöke beszélt.

– A sajtótájékoztatót megelőző egyeztetésen szó esett egyebek közt a közúti és gyalogoshíd tervéről és a horvát nyelvi képzés fontosságáról is – fogalmazott a városvezető. -Vannak projektlehetőségeink, és szorosabbra fűznénk a kapcsolatot a nemzetiségi önkormányzatokkal és a testvérvárosokkal is – tette hozzá Balogh László.

A sajtótájékoztató résztvevői: Balogh László, Gugán János, dr. Koósz Attila, Proszenyák István Zsolt és Cseresnyés Péter Fotó: Szakony Attila

Gugán János örömét fejezte ki, hogy a horvátok számíthatnak a kanizsai térség támogatására. A földrengés után is szinte azonnal gyűjtés kezdődött, ami tart jelenleg is.

Dr. Koósz Attila elmondta: az uniós közbeszerzési értesítőben nemrég megjelent, hogy a Mura-híd előzetes tervezője hét cég közül a Roden Mérnöki Iroda Kft. lett, nettó 57,1 millió forintos ajánlattal.

Proszenyák István Zsolt a földrengéssel kapcsolatos gyűjtésről szólt. Elmondta: a kanizsaiak egyszerre mozdultak meg, az adományok pedig szinte néhány nap múlva célba érhettek. Igazán szívmelengető volt látni ezt a közösségi összefogást.

Cseresnyés Péter államtitkár ugyancsak a természeti katasztrófa okán kiemelte: szép nagyságú pénz gyűlt már össze a Polgári Kanizsáért Alapítvány számláján, remélhetőleg olyan célokra fordíthatják, mely segítheti a horvátok életének újraindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában