Vigyázzunk!

2021.02.20. 08:54

Ezek a rendőrség tanácsai ködös időben – frissítve

Sűrű ködre számítsanak a közlekedők Zala megye szinte teljes területén, a látótávolság a megye útjain jelentősen csökkent – figyelmeztet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

police.hu, zaol.hu

A köd jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést. Különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan és a járművezető nem tudhatja milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte. A ködös időszakokban többszörösére nő a balesetveszély.

Fotó: police.hu

Olvasónktól érkezett fotók Lentiből:

Fotó: Cseke Ferenc/Olvasó
Fotó: Cseke Ferenc/Olvasó

Jó tanácsok a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságtól:

 • A legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon óvakodjunk az eltúlzott sebességtől. A megengedett sebességhatárt soha ne lépjük túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.
 • A lassabb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén, ezért tartsunk az előttünk haladótól olyan távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni.
 • Köd esetén tartózkodjunk az előzéstől! Vegyük fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva.

 • A köd olykor foltok formájában képződik, s az egyik ködfolt követheti a másikat. Általános magatartás, hogy az egyik ködfoltból kihaladva, a láthatósági feltételek hirtelen javulása esetén a járművezetők gyorsítanak, s a korábbiakhoz képest jelentősen nagyobb sebességgel haladnak. Ez különösen veszélyes lehet akkor, ha egy másik ködfoltba érkezünk, mert a látótávolság hirtelen történő jelentősen csökkenése miatt nem tudhatjuk milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

 • Ha a látási viszonyok indokolják, akkor tompított világítást helyett vagy mellett használjunk ködfényszórót, de a távolsági fényszóró használata viszont kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. Amint a ködös útszakaszról kiértünk, ne felejtsük el a ködfényszórót és a hátsó ködzárófényt lekapcsolni, mert annak indokolatlan használata elvakítja a többi közlekedőt.
 • A ködös időben történő vezetés nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt.
 • Haladásunk során figyeljünk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, s ezzel biztonságunkat sokszorosára növeli!
 • Balesetmentes közlekedést kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság! – olvasható a police.hu-n.

  Kapcsolódó cikkünk:

  https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/suru-kod-veszelye-miatt-adtak-ki-figyelmeztetest-zala-megyere-4957081/

  Ezek is érdekelhetik