Koronavírus Zalában

2021.02.25. 14:00

Érkeznek a vakcinák a zalai háziorvosi rendelőkbe

Folyamatosan érkeznek a vakcinák a zalai háziorvosokhoz is. A 60 év alatti krónikus betegeket az AstraZenecával oltják a rendelőkben. Ötfajta oltás áll rendelkezésre jelenleg az országban: a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Szputnyik-V, a Sinopharm és a brit AstraZeneca. Bíróné dr. Tóth Ildikó keszthelyi háziorvos utóbbiból kapott egy ampullával, ami 10 ember beoltására elég.

Péter B. Árpád

A vakcinákat a kormányhivatal munkatársai viszik el a rendelőkbe. Balról: Bertók Annamária asszisztens, dr. Varga Andrea járási hivatalvezető és dr. Tóth Ildikó háziorvos

Fotó: Péter B. Árpád

- Van hivatalos listánk a regisztrált, 18-60 éves páciensekről – mondta a doktornő -, ez alapján hívjuk a betegeket. Az AstraZenecát például a diabétesszel élőknek vagy a gyógyult daganatos pácienseknek adjuk.

Dr. Tóth Ildikó körzetében 32 krónikus beteg jelentkezett előzetesen, most közülük értesítettek tízet. A keszthelyi háziorvos hozzátette: egy körben már oltott AstraZenecával, úgyszintén 10 embert, és páciensei közül senkinél nem jelentkeztek erősebb reakciók.

- Akiket felhívtunk, kivétel nélkül vállalták az oltást, akadt olyan, aki ugyan más városban él, dolgozik, de megszervezte, hogy gyorsan eljöjjön – fogalmazott a doktornő. – A hajlandóságra ebben a körzetben nem lehet panasz. Az oltóanyagok elosztását, a praxisokba való eljuttatását a kormányhivatalok koordinálják és irányítják. Zalában dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott vezetésével működik a megyei oltócsoport, amely pontos és precíz menetrendet állít fel arra, hogy az oltóanyagok eljussanak a járásokba, illetve a háziorvosi körzetekbe.

A vakcinákat a kormányhivatal munkatársai viszik el a rendelőkbe. Balról: Bertók Annamária asszisztens, dr. Varga Andrea járási hivatalvezető és dr. Tóth Ildikó háziorvos
Fotó: Péter B. Árpád

- A járási hivatalok munkatársai Zalaegerszegről elhozzák a vakcinákat az adott térségekbe, ott pedig elviszik azokat a kijelölt praxisokhoz, természetesen a fecskendőkkel és a szükséges adatlapokkal együtt – mondta el lapunknak dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője, miután átadta az AstraZenecaampullát dr. Tóth Ildikónak. – A megyei oltócsoport tartja a kapcsolatot a háziorvosokkal, e-mailben értesíti őket, mikor várható az oltóanyag, az hány személyre elegendő, illetve mennyi időn belül kell eloltani.

Dr. Varga Andrea elmondta azt is: természetesen a járási hivatalok is felveszik a kapcsolatot az orvosokkal, így szinte azonnal értesülnek például arról, ha beadták a kijelölt pácienseknek a vakcinát.

Magyarországon eddig több mint 400 ezren kaptak oltást, tegnap óta pedig a háziorvosokhoz viszik már a kínai Sinopharm-vakcinát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában