hasznos gondolkodás

2021.02.13. 07:00

Épületeket hoznak rendbe az eladott kollégium árából Pacsán

A város tulajdonában lévő ingatlanok felújítására költik azt a bevételt, amit a volt kollégium épületének értékesítéséért kapott az önkormányzat.

Arany Gábor

Helybeli vállalkozást bíztak meg az Ady Endre utcai épület felújításával

Fotó: Pacsai önkormányzat

Erről számolt be érdeklődésünkre Kelemen Tamás polgármester. Az egykor belga vadászkastélyként ismert háromszintes épület az évtizedek során többféle funkciót is kapott. Itt működött a járási szolgabírói hivatal, később az óvoda és a bölcsőde, és alakítottak ki benne szolgálati lakásokat is. Ezt követően a legnagyobb ismertségre akkor tett szert, miután az országban elsőként az 1970-es évek közepén itt kezdte meg működését a ZTE labdarúgó-utánpótlását jelentő sportkollégium. Az intézmény 2011-ben zárta be kapuit, mert akkor már nem volt elegendő jelentkező. Az addig eltelt évek alatt számos élvonalbeli futballista került ki innen, volt, aki a válogatottságig is eljutott. Az épületet 2015-ig nem tudták hasznosítani, abban az évben a városi ipari parkban letelepült baromfi-feldolgozó munkásainak szállásaként bérelték ki hosszú távra.

Helybeli vállalkozást bíztak meg az Ady Endre utcai épület felújításával
Fotó: Pacsai önkormányzat

Azóta félszáz dolgozónak adott otthont, ám az épület állapota fokozatosan romlott. A felújítás már nem volt elodázható, ám a 2020 tavaszán készített felmérés szerint legalább 100 millió forintba kerülne a rekonstrukció. A nyílászárók cseréje, a tető felújítása, a közművek rekonstrukciója vált szükségessé. Lényegében a falak kivételével minden reparációra szorul. Ennek költségét az önkormányzat nem tudta finanszírozni, ezért értékbecslő felmérte az ingatlant, és ezen az áron pályázaton hirdették meg eladásra. Erre egy érvényes, a meghirdetett árnál magasabb összeget kínáló pályázat érkezett. Mivel az épület önkormányzati tulajdonként a magyar nemzeti vagyon része is, ezért felajánlották az elővásárlási joggal rendelkező Nemzeti Vagyonkezelőnek, ám az nem kívánt élni ezzel. Ezt követően jött létre a kontraktus tavaly nyáron a vételről a korábbi bérlővel 53 millió forintos áron, amit több ütemben ez év végéig fizet ki.

A képviselő-testület döntése értelmében ez a pénz elkülönítve alszámlára került, és ebből költeni csak a város tulajdonában álló ingatlanok felújítására lehet. Jelenleg a város több pontján is birtokolnak ingatlanokat, amelyek szolgálati lakásként funkcionálnak, vagy épp bérlők használják.

A kollégiumért kapott pénzből finanszírozott első nagyobb munka már meg is történt. A focipályával szemben az Ady utcában a 80-as években eredetileg tekepályának felhúzott épület – amely ezt a funkcióját soha nem töltötte be – tetőterében hat lakás található, amiket bérbe adnak. Ezek állapota azonban nagyon leromlott: beázások, tönkrement ablakok jellemezték a helyzetet. A felújításra tavaly ősszel kiírt pályázaton a legkedvezőbb ajánlatot adó helyi vállalkozást bízták meg. A munka már lezajlott, a teljes tetőt felújították, hőszigetelést kapott, a nyílászárókat kicserélték bruttó 29 millió forintból.

Kelemen Tamás: Új építési telkeket alakítunk ki
Fotó: Arany Gábor

A polgármester arról is szólt, hogy a város tulajdonában lévő huszonegy lakásból több felújításra szorul. Erre azonban nem lehet állami támogatásért pályázni, ezért ezt önerőből kényszerülnek finanszírozni. A szolgálati lakások esetében a Magyar Falu Program kínál ugyan támogatást, de eddig egy pályázatuk sem nyert, pedig az ingatlanok fele ilyen célt szolgál a városban.

A napokban kezdődik további felújítás. Két, a Szent István téri társasházban lévő önkormányzati lakásnál következik a tető újraburkolása, szigetelése, a nyílászárók cseréje, mindez 5,5 millió forintért.

Az épületeik sorából Kelemen Tamás kiemelte azt az Árpád utcai családi házat, ahol három lakás található, de már olyan az állapotuk, hogy nem adhatók ki, a felújításuk pedig túlmutat az önkormányzat lehetőségein. Ezért az épület értékesítését tervezik. A többgyermekes családok vidéki letelepedését ösztönző állami támogatási rendszert igénybe véve felújíthatók. Másik lehetőség, hogy vállalkozó láthat benne fantáziát, mert funkcióváltással akár kereskedelmi egységgé is átalakítható, mondta.

Kelemen Tamás arról is beszélt, hogy korábban az ingatlanvagyon gyarapítását tartotta szem előtt az önkormányzat. Ezen azonban változtatni kényszerülnek. A bérleti díjakból a fenntartást ugyan lehet finanszírozni, ám a felújításokat már nem. Az esetben, ha erre a későbbiekben sem lesz pályázati támogatás, akkor az értékesítés lehet a megoldás, elkerülendő az épületek állagának leromlását. Ezzel a családok városukba költözését is szeretnék ösztönözni. Ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy a letelepedni, építkezni szándékozókat is segíti az önkormányzat. Mivel Pacsán a jó állapotú, vagy felújítható családi házak elfogytak, keresleti piac alakult ki. Ezért olyan ingatlanokat keres megvételre az önkormányzat, amelyeket építési telekként továbbadnak, mégpedig kedvezményes, 100 forintos négyzetméterenkénti áron. A piaci árhoz képest számított különbözetet pedig az önkormányzat finanszírozza. Ez már öt éve gyakorlat a városban.

A polgármester arról is szólt, hogy új lehetőséget kínálnak az építkezéshez az 1700 lakosú városban. Az Ady utca végén a jelen igényeinek megfelelő, a korábbiaknál szélesebb, 20-22 méter széles telkeket alakítanak, összesen hét darabot. A keletre néző területekről tiszta időben kilátás nyílik a Badacsonyra is, tette hozzá végezetül Kelemen Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában