gyakori vendég

2021.02.24. 20:00

Egyre több rókát lehet látni a zalai városokban is

Esténként a város több pontján fotóztak olvasóink az elmúlt időszakban rókákat. A lakótelepek környékén éppúgy látták már a vadállatot, mint a belvárosi Erzsébet téren. De vajon miért lett ilyen gyakori vendég?

Benedek Bálint

A róka táplálék után jár a városban is

Fotó: Shutterstock

Skanecz Tamás, a nagykanizsai menhelyet működtető „Élettér” Állat- és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja leszögezte: a róka mindig is az ember közelében élt. A falvakban gyakran az udvarokban fosztogatott és a városi léthez is remekül alkalmazkodott. Főleg azért jelent meg, mert állandó élelemforrást talál a hulladéklerakóknál.

A róka táplálék után jár a városban is
Fotó: Shutterstock

– Vannak, akik etetik a rókát, vagy az állat a macskáknak és galamboknak kiszórt élelemre jár rá – folytatta. – A sok elhagyott, gondozatlan terület kitűnő rejtekhely és vadászterület a vadállatoknak. A kutyákkal ellentétben a rókák a kihalt gyártelepekre is könnyedén bejutnak.

Kedvez a rókáknak, hogy a kijárási korlátozás miatt 20 óra után alig van forgalom a városban. Skanecz Tamás hangsúlyozta: ezek az állatok nem támadnak, inkább tartják a távolságot az embertől.

– Aki rókával találkozik, kerülje el az állatot, hagyja békén, ne próbálja simogatni – tette hozzá. – Nagy való­színűséggel nem veszettek, hiszen időről időre a levegőből vakcinázzák őket. Az állat begyűjtése a helyileg illetékes vadásztársaság feladata.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-belvarosba-is-bemereszkednek-rokat-videoztak-kanizsan-4889308/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában