Négy megye tehetségei

2021.02.24. 11:30

A keszthelyi Mácsai Dániel alig maradt le a dobogóról, Zala a 3. helyen a matematikaversenyen

Zala megye összetettben a 3. helyet szerezte meg nemrég a Négy megye matematikaverseny döntőjében. Egyéniben a keszthelyi Vajda- gimnáziumból Mácsai Dániel negyedik lett.

Benedek Bálint

Pintér Ferenc, a MaTe Alapítvány elnöke

Fotó: archív/GSz

Zala megye 2008 óta szerepel a négy megye matematikaversenyén. Ami előtte már több évtizede működött Baranya, Somogy és Tolna megye részvételével, a zalai bővítéssel pedig a szakmai összefogás is erősebbé vált. A részt vevő megyék képviseletében 3 alapítvány – köztük a zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány (MaTe) – és a baranyai megyeszékhelyről a Janus Pannonius Gimnázium megállapodott, hogy novemberben, egy időpontban és azonos feladatlapokkal megrendezik a megyei versenyeket. A négy megyében egyébként évente átlagosan 100-120 diák versenyez ezeken. A 11. és 12. évfolyamon minden megyéből a legtöbb pontot elért hat-hat diák léphetett tovább a négymegyés döntőbe. Ez a viadal egyéni és csapatverseny is – egyéniben a diákok, csapatban pedig az összesített eredményeik alapján a megyék vetélkednek. A rendezés költségeit az említett négy szervezet vállalta, a helyszín pedig a pécsi gimnázium lett volna, ha nincs a koronavírus-járvány.

Pintér Ferenc, a MaTe Alapítvány elnöke
Fotó: archív/GSz

– Az idei tanév a koronavírus-járvány miatt a viadal történetében is különleges volt – fogalmazott a nagykanizsai dr. Pintér Ferenc, a MaTe Alapítvány elnöke. – A megyei versenyeket még minden diák megírhatta a saját iskolájában, de a döntőt már nem lehetett egy helyen, a baranyai megyeszékhelyen megrendezni. Zala megye helyzete még speciálisabb volt, nálunk ugyanis három városból (Zalaegerszeg, Keszthely, Nagykanizsa) kerültek ki a versenyzők, akik a különleges helyzetben saját iskolájukban írták meg a versenydolgozatot, majd azokat Nagykanizsán én javítottam. A dolgozatokat ezt követően minden megye a pécsi gimnáziumba küldte el, ahol egységesítették a javítást. Nemrégiben aztán a zsűri online konferenciát tartott és kialakította a végeredményt.

Dr. Pintér Ferenc elmondta: Zala megye diákjai az elmúlt két évben rendre remekeltek, első helyezéseket „szállítottak”. Az idén mindkét évfolyamon második lett a zalai csapat, ami az összetettben bronzérmet jelentett. Egyéniben a 11. évfolyamon Ferencz Orsolya, a kanizsai Batthyány­gimnázium diákja 7., míg a 12. évfolyamon a keszthelyi Vajda-gimnázium fiatalja, Mácsai Dániel negyedik helyen végzett. A kanizsai tanulót Erdős Gábor, a keszthelyit pedig Rónaky Attila tanár készítette fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában