Foglalkoznak a közösséggel

2021.01.25. 12:00

Újabb közmunkaprogramot szeretnének indítani, szépítik Zalakomárt

A dél-zalai település életét is felforgatta a koronavírus-járvány, az önkormányzat ugyanakkor segítette a lakosságot. Az idei évben pedig több faluszépítő tervüket valósítanák meg pályázati forrásból.

Benedek bálint

Csárdi Tamás a korábban felújított szociális és szolgálati lakásokat mutatja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az előző év kihívásairól Csárdi Tamás polgármester elmondta: folyamatosan egyez­tettek a katasztrófavédelemmel, a háziorvosokkal a karanténban lévők állapotáról. A karantén ideje alatt a megnövekedett otthoni rezsidíjak miatt áprilisban és májusban dupla lakhatási támogatást utaltak ki, hogy a rászoruló családok ne kerüljenek nehéz helyzetbe. A tavalyi év végén a családosokat és a nyugdíjasokat összesen 15 millió forinttal segítették.

Csárdi Tamás a korábban felújított szociális és szolgálati lakásokat mutatja
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A két orvosi rendelőnkbe ózongenerátoros fertőtlenítőt vásároltunk – folytatta a településvezető. – Szintén tavaly a Magyar Falu Program segítségével vásároltunk egy új fogorvosi széket a rendelőnkbe. Az óvoda régi, elhasználódott nyílászáróinak cseréjére, a tö­redezett kerékpárút újraaszfaltozására, valamint a hivatal épületére tervezett napelemes rendszer telepítésére és világítás-korszerűsítésre egyelőre nem kaptunk támogatást. Viszont az idén ismét megpróbáljuk még komfortosabbá tenni a településünket. Zalakomárt a kormány még tavaly beválasztotta a „Felzárkózó települések” programjába, amelyet a Belügyminisztérium fel­ügyeletével a Máltai Szeretetszolgálat koordinál. Az Árpád utca 85. szám alatti házat felújítottuk, és kialakítottuk ott az úgynevezett Jelenlét Házát, ahol több szolgáltatással várják a rászorulókat. Van tisztálkodási lehetőség, és mosoda is üzemel az épületben. Szintén a program keretében hamarosan az óvodás

Csárdi Tamás hozzátette: a közmunkaprogramjuk február végén befejeződik, és már beadták a terveket három új programra, amelyet március 1-jével szeretnének indítani. Ebben közel hatvan embert foglalkoztatnának.

Az előző évekhez hasonlóan zöldségtermeléssel is foglalkoznak, és bővítik a fűszerpaprika-termelést és -feldolgozást. Ezenkívül folytatják a hat éve elkezdett járdaépítési programot újabb szakaszok kijelölésével. Újdonságként pedig 5,9 hektáron fásítást végeznek, s egy traktor beszerzését tervezik.

– Az idei tervek közé tartozik, hogy a régóta elhanyagolt szociális és szolgálati lakások rendbetételét folytatjuk – mondta a polgármester. – Legutóbb szűk két éve a Magyar Falu Programban újítottunk fel két lakást, melyek azóta szerencsére már gazdára találtak. Jelenleg két újabb lakásunk áll kihasználatlanul, amiket a rossz állapotuk miatt nem lehetett kiadni. A jövőben remélhetőleg pályázati támogatással teljesen felújíthatjuk ezeket – tetőt, ablakokat kell cserélni és szigetelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában