Koronavírus Zalában

2021.01.13. 07:00

Plazmadonorokat várnak – Azok segíthetnek, akik átestek koronavírus-fertőzésen

Koronavírusból kigyógyult betegek segíthetnek a gyógyításban plazmaadással – erre hívja fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat.

Arany Gábor

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nõ a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A szervezet tájékoztatójából kitűnik, hogy egy fejlesztésnek köszönhetően jelentősen megnövekszik a plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon. Az Országos Vérellátó Szolgálat az operatív törzs támogatásával új készülékeket szerzett be a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez. Január második hetében az OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, amelyet a koronavírus- fertőzésben szenvedő magyar betegek gyógyításához használnak fel.

A következő hetekben minden megyeszékhelyen lévő vérellátóban ugyanilyen berendezéseket telepítenek, ezáltal országos lefedettséget biztosítva, s a plazmaadás lehetőségét egyszerűbbé, könnyebben hozzáférhetővé téve az erre alkalmas személyek számára.

Jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, de arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásához. Országos szinten mostanáig közel 750 speciális plazmaadás történt.

A plazmaadásban azokra számítanak, akiknél a koronavírus- betegségből való gyógyulás óta eltelt három hét, tünetmentesek, nincsenek karanténban, a betegségük során legalább egyszer orr-garat nyálkahártyáról vett mintából PCR-vizsgálattal kimutatták a koronavírust (SARS-CoV-2 vagy WnCoV vizsgálati eredmény pozitív), az ellenanyaggyorsteszt- pozitivitás nem elegendő. Emellett alkalmasnak kell lenni véradónak, illetve plazmaferezisdonornak, előírás még a 18-60 év közötti életkor, kivétel, ha korábban az illető adott vért, mert ez esetben 65 év a korhatár.

A további feltételekről és helyszínekről az ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában