Áldást kértek a szőlőre

2021.01.25. 09:00

Őrzik a Vince-napi hagyományokat a Julián-hegyen is

Nem esett az eső pénteken, amikor Vince-napi, szűk körű összejövetelt tartottak a perlaki Ivan Gudlin Julián- hegyi pincéjénél. A horvátországi gazda ettől függetlenül bízik a jó termésben.

Benedek Bálint

Ivan Gudlin borral locsolja az egyik tőkét a jó termés reményében, mellette Aigner Géza letenyei plébános

Fotó: Gergely Szilárd

Szent Vince a szőlészek védőszentje, kultusza a 11. században terjedt el térségünkben. Jeles nap a borászok és borkedvelők számára, hiszen ezen a napon jósolják meg a termés minőségét. A hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad.

Ivan Gudlin borral locsolja az egyik tőkét a jó termés reményében, mellette Aigner Géza letenyei plébános Fotó: Gergely Szilárd

Ivan Gudlin rajong a borért és a természetért. A szőlészkedéshez és a borászkodáshoz 2008-ban Letenye térségét választotta, azért is, mert innét kitűnő kilátás nyílik hazájára, Kotoribára, Prelogra, Csáktornyára és Varasdra. A Julián-hegyen hat birtokon, körülbelül egy hektáron gazdálkodik. Négyezer tőkét gondoz, olaszrizling, cabernet sau­vignon, cserszegi fűszeres, chardonnay és szürkebarát fajtát. Olaszrizlingből terem a legtöbb, mintegy három tonna.

– A hagyományok tisztelete mindennél fontosabb – mondta Ivan Gudlin. – Ebben a nehéz, járvánnyal terhelt helyzetben is kötelességünk megáldani a tőkéket, és kérni az Istent, hogy jó terméssel ajándékozzon meg bennünket. Ezúttal szűk körben ünnepeljük a Vince-napot, de így is eljött néhány barátom, és koccint a tavalyi, rendkívül jó minőségű borral. Elégedettek lehetünk, a Julián-hegyen mindenki sok szőlőt szüretelhetett, és aki odafigyelt, nagyon finom bort készíthetett.

Aigner Géza plébános áldást mond Ivan Gudlin (balról a második) és horvát barátainak társaságában

Az eseményen részt vett Aigner Géza letenyei plébános is, aki elmondta: a Vince-­nap számukra azért is különleges, mert több olyan horvát gazdával mennek ki a szőlőbe, s végzik el az első metszéseket, imádkoznak a jó termésért, akik Letenyén gazdálkodnak.

– Ez mindig jó alkalom arra, hogy a két nemzet polgárai baráti beszélgetéseket, szakmai eszmecseréket folytassanak – tette hozzá. – A horvátok jó példát mutatnak a szőlőművelésben, sok munkával, gondosan ápolják és művelik a szőlőjüket. Olyan területeket is gondoznak, amelyekkel az itteni lakosok már nem tudnak foglalkozni. A Vince-napra egykor termésjósló napként is tekintettek. Minden ilyen alkalommal arról sem akarunk megfeledkezni, hogy az Isten az, aki a növekedést adja a szőlőnek, és a bor odakerül az Úr asztalára, az oltárra a szentmisében. Tehát így minden igyekezetünk megszentelődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában