Koronavírus Zalában

2021.01.06. 18:03

Müller Cecília válaszolt a Zalai Hírlap kérdésére: a vakcina hűtése, tárolása biztosított az oltópontokon

Miután a mínusz 70 Celsius-fok hőmérsékletű ultramélyhűtőből kiveszik a Pfizer-vakcinát, 5 nap áll rendelkezésére a beadására, így valamennyi oltóponton biztosított a megfelelő tárolás, illetve hozzáférés.

ZH

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt erről az operatív törzs szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a Zalai Hírlap kérdésére válaszolva. Arról érdeklődtünk: hol és milyen módszerrel tudják biztosítani a vidéki oltópontok környezetében a vakcina mínusz 70 fokos hűtésének feltételeit. Rendelkezésre áll-e a szükséges hűtőkapacitás, illetve igaz-e az a híresztelés, hogy több városban egyelőre nincs technikai megoldás a megfelelő hűtés biztosítására? – kérdeztük az operatív törzstől.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának tárolására szolgáló speciális hűtő a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház oltópontján 2021. január 5-én Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dr. Müller Cecília a felvetéssel kapcsolatban elmondta: ez egy logisztikai, szervezési feladat, és a 25 oltóponton mindenhol rendelkezésre áll az ultramélyhűtő, amely a Pfizer-vakcia mínusz 70 fokon történő tárolására alkalmas. Amint a védőoltás beadását megelőzően ebből a hűtőből kiveszik az oltóanyagot, körülbelül fél óra alatt olvad ki olyan mértékben, hogy a megfelelő hígítással az oltás elvégezhető lesz.

Azokon az oltási helyszíneken, ahol nincs ilyen lehetőség, a kiszállítást követően a „normál”, 2-8 fokos hőmérsékletet biztosító hűtőszekrényben még 120 órán át biztonsággal tárolható a vakcina. Azaz 5 napig felhasználható azt követően, hogy kiveszik a mínusz 70 fokos környezetből. Ez utóbbi helyszínekre ezért olyan mennyiségű oltóanyagot szállítanak ki, amelyek beadása megtörténik az említett 5 nap alatt. Ezért szükséges a bejelentkezés, illetve az, hogy az oltakozni szándékozók a megfelelő időpontra érkezzenek az oltási helyszínre – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Kiemelt kép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában