Vízkereszt

2021.01.11. 15:00

Megszentelték az artézi kutat Szepetneken

Vízkereszt ünnepe alkalmából vasárnap megszentelték a község szívében lévő artézi kutat.

Szabó Zsófia

Heiter Róbert Gottfried szentelte meg a kutat

Fotó: Gergely Szilárd

A Széchenyi téren lévő kutat a hivatalos feljegyzések szerint 1948-ban fúrták. Anno azt a célt szolgálta, hogy a környéken élő családok és a községben működő intézmények víz­ellátását biztosítsa. Azonban a víznyerő idővel „kinőtte” a feladatát.

Korábban már írtunk arról, hogy távoli településekről is sokan a kúthoz zarándokolnak, mivel „csodatévő” víznek tartják. Kannaszám, hordószám hordják a mai napig sokan a kútról a vizet, amelynek a csodaerejét hivatalosan még sohasem igazolták.

Heiter Róbert Gottfried szentelte meg a kutat
Fotó: Gergely Szilárd

A kút egyébként Szepetnek önkormányzatának tulajdonát képezi. A faluvezetés nem tiltotta meg korábban sem, hogy más településekről érkezők is vigyenek róla vizet. Ugyanakkor gyakran hosszú sor alakul ki a kútnál, és hosszabb ideig kell várakozniuk – mások miatt – a helyieknek, hogy vizet vihessek.

Az artézi kút környéke rendezett, a nagy park pihenésre is alkalmas, így nem véletlen, hogy népszerű a hely a turisták körében is. A közkedvelt létesítményt, amely a 1948-as fúrása óta nem volt megáldva, Heiter Róbert Gott­fried plébános atya áldotta meg tegnap az ünnepi körmenet után. Elmondta: a víz megáldásával Krisztusra, magára az élő vízre és a szent keresztségre emlékezünk vízkereszt ünnepén. Isten adományáért pedig hálát kell adnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában