Csatornát építenek ki

2021.01.27. 12:00

Felújítják a ravatalozót, turisztikai fejlesztésekre költenek Nagygörbőn

A korona­vírus-járvány nem akadálya három sikeres pályázati cél megvalósításának Nagygörbőn.

Szalay Csaba

Az apartmanokhoz és a kúriához jól felszerelt kert tartozik, mutatja Takács Lászlóné

Fotó: Szalay Csaba

Takács Lászlóné polgármester elmondta, hogy a legnagyobb elnyert pályázati összeg több mint 152 millió forint, ami a falu szennyvízgondjai­nak megoldására szolgál. A csatornázáshoz a lakossági hozzájárulás 150 ezer forint házanként, az összeget több részletben is lehet fizetni. A kivitelezésre, amit szeretnének minél hamarabb, de legkésőbb jövőre befejezni, már kiírták a közbeszerzési pályázatot.

– Az eddig alkalmazott szippantásos módszer elég sokba kerül, az új rendszer kedvezőbb lesz a lakosságnak – mondta a polgármester.

A Magyar Falu Program keretében még idén felújíthatják a temetői ravatalozót, erre több mint 5,5 millió forintot nyertek. Tavaly pedig a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programból hatmillió forinthoz jutottak szálláshelyek eszközbeszerzésére. Ebből kétmilliót az apartmanházak felszerelésére költenek, március végéig. A fennmaradó összegből a Tolnay-kúriába vásároltak új ágyakat, hűtőszekrényt, mosógépet.

Az apartmanokhoz és a kúriához jól felszerelt kert tartozik, mutatja Takács Lászlóné
Fotó: Szalay Csaba

– Nagygörbő a fekvése miatt a bel- és külföldi turisták, családok kedvelt úti célja. Sok kiránduló kereste fel a Sziklafolyosót, de közel van Sümeg, a Balaton, Hévíz, a kehidai fürdő, Zalaszentgrót. Az önkormányzat 22 szálláshellyel rendelkezik, ezek az elmúlt évben a korlátozások ellenére hárommillió forint bevételt hoztak. Magánházaknál és egyéb szálláshelyeken hozzávetőleg harminc főt tudnak fogadni. A Tolnay-kúria rendezvényeknek, esküvőknek, táboroknak is jó helyszín.

A jelenleg futó Start munkaprogram keretében egy garázs megépítését és rendezvénysátor vásárlását tervezik. Ebben a programban öt személyt foglalkoztatnak. A mos­tani nehéz helyzetben a környező szállodák és néhány üzem leállása gondot jelent az aktív korúaknak. A hosszú távú közmunkaprogramban nyolc személy dolgozik, akik, ha szükséges, hétvégén is vállalják a munkát.

A nyugalom, a jó levegő és a barátságos emberek letelepedésre csábítanak: egy év alatt több mint harminc fővel, 177-re nőtt az állandó lakosok száma. Tavaly május óta egy vállalkozó vegyesboltot és most már trafikot is működtet az önkormányzattól bérelt helyiségekben.

Óvoda, iskola nincs a faluban, a gyerekek a környező nagyobb településekre járnak. Türjéről iskolabusz jön az óvodásokért, Sümegcsehibe a gyerekek menetrendszerű járattal mennek, vagy a szülők viszik őket. A szociális étkezést 15 személy veszi igénybe, nekik és a vendégeknek a falugondnok az óhídi konyháról hordja az ebédet.

Arra a kérdésre, hogy hogyan hat a falu életére a járvány, a polgármester elmondta: két esetről tudnak, mindkét személy a munkahelyén fertőződött meg.

– Ettől függetlenül elég jól átvészeltük eddig a járványt. A lakosság fegyelmezetten hordja a maszkot, a doktor úr tájékoztatja az embereket – említette Takács Lászlóné.

Az elmúlt héten 40 rászoruló családnak szociális tűzifát szállítottak ki, de sajnos a 27 köbméterből nagyon kevés jutott egy-egy családnak, jegyezte meg a falu vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában