Koronavírus Zalában

2021.01.16. 10:40

Ezen a hétvégén tesztelik a gyermekvédelemben és szociális alapszolgáltatásban dolgozókat

Két napon át tesztelik azokat a szociális alapellátásban és gyermekvédelemben dolgozókat, akik önként jelentkeztek az antigén gyorstesztes vizsgálatra. Zala megyében hat helyszínen zajlik a szűrés, ezzel egy időben folytatják a bentlakásos szociális intézményekben a koronavírus elleni oltást.

Mozsár Eszter

Háriné Vida Hajnalka Zalalövőről érkezett (balra), a tesztet Novákné Szabó Szilvia járványügyi szakügyintéző végzi

Fotó: © Katona Tibor

Reggel 8 órától előzetesen lefoglalt időpontokban lehetett érkezni a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának épületébe. A zalalövői Háriné Vida Hajnalka az elsők között kérte a teszt elvégzését. A Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény munkatársa elmondta, szerette volna tudni, hogy megkapta-e a betegséget vagy még óvatosnak kell lennie. Kérdésünkre hozzátette, hogy valószínűleg beoltatja magát.

Háriné Vida Hajnalka Zalalövőről érkezett (balra), a tesztet Novákné Szabó Szilvia járványügyi szakügyintéző végzi

A tesztelést ezúttal is a megyei kormányhivatalok szervezték, országosan összesen 47 ezer dolgozónak biztosítják ezt a lehetőséget. A kormányhivatal egészségügyi végzettségű munkatársainak az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő egyetemi hallgatók segítenek.

Novákné Szabó Szilvia és Kálmán Kristóf közegegészségügyi járványügyi szakügyintéző óvatosan tégelybe helyezi a mintát

Országosan 127 helyszínen várják a jelentkezőket, Zala megyében hat mintavételi pontot alakítottak ki.

Két vizsgálóban folyik a tesztelés

- Az Operatív Törzs döntése értelmében Magyarországon különböző szakmacsoportok tesztelése zajlik – tájékoztatta lapunkat dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja. – Korábban a pedagógusok és szociális intézmények dolgozói élhettek az ingyenes teszt lehetőségével. Ezen a hétvégén a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók vehetnek részt az önkéntes tesztelésen. Megyénkben külön figyelmet fordítunk a falugondnokokra, mivel ők nagyon sok idős emberrel találkoznak. Zala megye kistelepüléses szerkezete miatt fontos az ő támogató munkájuk. A vizsgálatra előzetesen kellett regisztrálni az erre a célra készített honlapon. Mindenki időpontot kapott, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot. Itt a zalaegerszegi járásközpontban két tesztelő csoport fogadja az önként jelentkezőket. Mindkét nap reggel 8 órától 16 óráig folyik a tesztelés.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Gyetván Ildikó járási vezető védőnő az eddigi tapasztalatokról beszélget a tesztelés helyszínén

A kormánymegbízott elmondta, múlt héten elkezdték beadni a koronavírus elleni védőoltást, az egészségügyi intézményekben már lassan végeznek. Az Operatív Törzs oltási terve alapján egy hete ugyancsak elkezdték a 150 fős, bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekben – elsőként az idősotthonokban – a védőoltások beadását a dolgozók és a gondozottak részére egyaránt. Zalában Letenyén kezdtek múlt héten, ezen a hétvégén pedig három zalaegerszegi idősotthonban oltanak. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház három csoportja végzi ezt a munkát a Moderna vakcinával. A kormány azt szeretné, ha minél többen jelentkeznének a szűrővizsgálatokra, valamint az ingyenes oltásra, hogy tovább lassítsák a járvány terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában