újraindul két pályázat

2021.01.04. 12:00

Elektromos biciklik, állami támogatással – Az ÉPÍTŐK programot is újra meghirdették

Két pályázati program újraindulásáról adott hírt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

ZH

A minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében január 4. és 8. között várják a pályázatokat. Az első etap nyertesei több mint ezer pedelec beszerzéséhez kaphatnak összesen közel 110 millió forintot – tájékoztatott az ITM.

„Az ITM a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében hirdette meg az elektromobilitást ösztönző, 1 milliárd forint keretösszegű pályázatát elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Az első pályázati időszak 2020. november 23–27. között zajlott le, komoly érdeklődés mellett, hiszen 1019 pályázat részesült kedvező elbírálásban, összesen közel 110 millió forint értékben. A támogatói okiratok aláírása és a támogatások kifizetése folyamatosan zajlik, a nyertesekről a lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján olvasható tájékoztatás” – ismertette Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A kiírás változatlan, ezúttal is magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében. A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni. A támogatás a jármű eladási árának legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig.

Az ITM arról is tájékoztatott, hogy tizenkétmilliárd forintos támogatási programot indít az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelésére. Boros Anita államtitkár bejelentése szerint az ÉPÍTŐ-támogatási programot a kormány ötödik alkalommal írja ki, ezúttal kifejezetten azért, hogy a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt negatív hatását enyhítse. Az ÉPÍTŐ-5 program célja az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása vissza nem térítendő támogatással, amivel javul a vállalkozások hatékonysága és termelékenysége.

A program a kapacitáshiány csökkentésének érdekében kiemelten kezeli a képzések, továbbképzések támogatását is és a digitalizáció elterjedését az ágazatban. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány az építőipart továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, ezért hirdették meg a Gazdaságvédelmi akcióterv beruházási támogatásait, illetve a lakóingatlan-piacon a január elsejétől életbe lépő támogatásokat.

Ezek olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek az építőipari vállalkozásaink versenyképességét, a munkahelyek megvédését és a hazai építőipar további fejlődési lehetőségeit támogatják. Fontosnak tartják, hogy az ágazat a gazdaságélénkítő programok és beruházások segítségével a járvány idején is vezető szerepet töltsön be – fejtette ki Boros Anita.

Az ágazat továbbra is a munkaerőpiac meghatározó szereplője, 2020 októberében több mint 368 ezren dolgoztak az építőiparban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában