síkosságmentesítés

2021.01.31. 07:00

Baleset a csúszós úton – nem mindig az autósé a felelősség?

Az utak síkosságmentesítésének elmaradása a téli időszakban a közlekedési balesetek egyik fő okozója; mit tehet ilyenkor a pórul járt járművezető?

ZH

Elvárható, hogy az utak csúszósságát észszerű időn belül elhárítsák

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A felvetésről dr. Bálint Boglárka, D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogásza fejtette ki véleményét honlapjukon.

Tipikus téli szituációnak mondható, amikor például valaki a havas, jeges parkolóban okoz balesetet, aminek az oka, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére a síkos úton másik parkoló autónak csúszik járművével, kezdte a szakember. A legtöbben ilyenkor belenyugodnak, hogy ezt a balesetet ők okozták, a másik fél káraira a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk fedezetet nyújt, míg saját autójukban keletkezett kárt maguk kényszerülnek viselni. Érdemes tudni azonban, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén van arra esély, hogy saját kárunk megtérüljön, hívja fel a figyelmet dr. Bálint Boglárka.

A bevezetőben vázolt szituációban kártérítést attól tudunk kérni, akinek feladata lett volna az adott terület síkosságmentesítése, ám ezt nem végezte el. Sokszor már a munkáért felelős szervezet megtalálása sem egyszerű.

Elvárható, hogy az utak csúszósságát észszerű időn belül elhárítsák
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A jelenleg hatályos jogszabályaink egyértelműen kimondják, hogy a hó eltakarítása és az út síkossága elleni védekezés az út fenntartójának a kötelezettsége. Az országos úthálózaton a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az illetékes, míg a településén belüli, helyi közutakon az önkormányzat feladata ez.

Az önkormányzatok ezt a feladatot általában nem maguk látják el, hanem előszeretettel ruházzák át más, legtöbbször az önkormányzat tulajdonában álló vállalatokra, s erről különböző önkormányzati rendeletekben határoznak.

Első lépésként éppen ezért célszerű mindig az adott önkormányzatot megkeresni, s bejelenteni, hogy hol, mikor történt a baleset, és azt is, hogy annak oka a síkosságmentesítés elmaradása volt. Amennyiben a helyszínen készítettünk fényképfelvételeket, úgy azokat feltétlenül csatoljuk bejelentésünkhöz.

Az önkormányzat, illetve a síkosságmentesítést végző vállalkozás felelőssége akkor állhat fenn, hogyha a közút síkosságmentesítését a vonatkozó szabályokban megjelölt időtartamokon belül nem végezték el. Ezen időtartamokat ugyan ajánlott szolgáltatási szintként határozza meg a vonatkozó rendelet, ennek ellenére elvárható, hogy az utak csúszósságát észszerű időn belül elhárítsák.

Érdemes tudni azonban, hogy a különböző utak különböző közútkezelési szolgáltatási osztályokba tartoznak, mintegy fontossági sorrendet alkotva.

Mindez azt jelenti, hogy a síkosságmentesítést elsőként a belterületi főutakon kell elvégezni, és legutolsó sorban a külterületi közutakon. Fontos tehát azt is egyértelműen, pontosan meghatározni, hogy mikor, hol került sor a balesetre, az milyen közútkezelési szolgáltatási osztályba tartozik. A munkálatok elvégzésére köteles szervezet felelősség alóli mentesüléséhez az szükséges, hogy bizonyítsa, olyan gondossággal járt el, ahogyan az az adott helyzetben általában elvárható volt.

Tehát van remény arra, hogy a kárunk akkor is megtérüljön, hogyha mi okoztuk a balesetet. Minden ilyen jellegű ügyben azonban rendkívül alaposan meg kell vizsgálni a baleset körülményeit, a helyszínét annak eldöntése érdekében, hogy valóban megalapozottan tudjuk érvényesíteni kárigényünket. Abban az esetben, ha erre mutatkozik reális lehetőség, úgy elsődlegesen az önkormányzattal célszerű felvenni a kapcsolatot, és érdeklődni, hogy kinek a feladata lett volna elvégezni a síkosságmentesítést. Miután megtudtuk, hogy az ügyben kihez, melyik szervezethez kell fordulnunk, jelentsük be kárunkat, lehetőleg pontosan, összegszerűen megjelölve autónk javítási költségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában