Hitel is igényelhető

2021.01.06. 07:00

Állami támogatás lakásfelújításra – A zalai családok és vállalkozások is várják az új lehetőséget

A kormány a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló novemberi kormányrendelettel egyszeri, vissza nem térítendő támogatást tesz lehetővé, hogy a családok javítsanak a lakhatási körülményeiken. A folyamat a Magyar Államkincstár közreműködésével zajlik 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig.

Arany Horváth Zsuzsa, Jóna István, Keszey Ágnes, Korosa Titanilla, Pásztor András, Péter B. Árpád

Balogh László és Balogh-Kurentás Anita családi házuk külső felújítását tűzte ki célul

Fotó: Gergely Szilárd

A támogatási kérelem már benyújtható a kincstárhoz, elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően az elektronikus nyomtatványok kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, nyilatkozatok másolatának becsatolásával. A kincstár honlapjáról letölthetők a nyomtatványok, a kérelmet postai úton lehet benyújtani (cím: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest), vagy személyesen a kormányablakokban.

Almási István: Hitel is igényelhető
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen igényelhetik. Igénylő magyar állampolgár vagy a tartózkodás jogával rendelkező személy lehet. A támogatás egyszer igényelhető, olyan lakáscélú építményre, amelyben legalább egy éve laknak a kérelmezők, s együttes tulajdonjoguk eléri az 50 százalékot. Tartózkodási helyre nem igényelhető a felújítási támogatás.

A dokumentumok közé csatolni kell az érvényes társadalombiztosítási jogosultság igazolását, nyilatkozatot arról, hogy nincs köztartozása a kérelmezőnek, a felújítást végző vállalkozóval kötött szerződést. (A vállalkozó nem lehet a kérelmező.) A munkavégzés és az anyagköltség kiegyenlített számlái január 1-je után keltezettek legyenek, ha átutalással történt mindez, arról is kell másolatokat csatolni. A dokumentumok közt a személyazonosságot és lakcímigazolást is kötelezően várja a támogatás kezelője. További opcionális dokumentum lehet a fogyatékosságot igazoló határozat, ha 25 évnél idősebb, gondozásra szoruló gyermek él a családban. Várandósság esetén az ezt igazoló orvosi bejegyzés másolata kell a várandóskönyvből. (A születés után 60 nappal születési anyakönyvi kivonatot kell benyújtani a már beadott kérelemhez.)

További feltételek

A támogatás igényelhető közműhálózat belső kiépítésére, cseréjére, fűtésrendszerre, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, tetőfelújításra, redőnyszerelésre, klímaberendezés telepítésére, napkollektor, napelem szerelésére, belső festésre, renoválásra, kerítésre, gépkocsibeállóra, térburkolat, erkély, terasz építésére, akadálymentesítésre, konyhai gépek beépítésére. A támogatás akkor érhető el, ha a számlák fele a munkavégzésről, másik fele az anyagköltségről szól. A támogatás nem haladhatja meg a teljes bekerülési összeg 50 százalékát. Ha nem mutatható ki munkavégzési díj, nem nyújtható támogatás.

A kérelmek elbírálására a beérkezés után 30 nap áll a kincstár rendelkezésére. Az eljárásban egy alkalommal van mód hiánypótlásra, erre 30 napja van az igénylőnek. Ha a kincstár a beérkezett adatok alapján az elbírálást követően jóváhagy támogatási összeget, erről az ügyfelet támogatói okiratban tájékoztatja, míg a támogatás összegét az igénylő belföldi – kérelemben meg­adott – bankszámlájára utalja 5 napon belül.

Van mire költeni

A Lentiben élő Katalin párjával és kislányukkal a néhány éve vásárolt családi házuk felújítására venné igénybe a támogatást.

– Egy családi házon mindig van mit rendbe tenni – mondta. – A támogatás jól jön, mert így legalább a munkák összegének felét visszakapjuk, közben helyi vállalkozókat is segítünk. Fel szeretnénk használni a maximális összeget, 6 millió forintot, már kértünk árajánlatokat. Szeretnénk megvalósítani a központi fűtés korszerűsítését, néhány nyílászáró cseréjét, a garázstető szigetelését, klímát szereltetünk be, s néhány burkolási és festési munkát tervezünk. Azért döntöttünk emellett a támogatási lehetőség mellett, mert babaváró hitelt nem szeretnénk felvenni, a csokra pedig nem vagyunk jogosultak. Ezt a támogatást szerencsére egyéb hitel felvétele nélkül igénybe tudjuk venni. Nem vagyunk házasok, de úgy tudom, nem kell bejegyzett élettársaknak sem lennünk ehhez, elég ha bizonyítani tudjuk, hogy évek óta egy helyen lakunk.

Hozzátette, hogy több szakember dolgozik majd náluk, bár nehéz kivitelezőt találni, hiszen a legtöbb manapság jól el van látva munkával. Nehézséget jelent az is, hogy vannak építési vállalkozók, akik inkább számla nélkül dolgoznak, itt viszont pont a számla lesz a lényeg.

– Amint hallottunk a lehetőségről, már meg is kerestük a kivitelezőket. Manapság már nem úgy megy, hogy összeáll a család, a baráti társaság, és felhúznak egy házat – mondta Katalin, aki tavaszra várja második gyermekét, közben pedig a felújítást is megkezdik.

Napelemet szeretnének

Energetikai fejlesztést tervez Csesztregen a két gyermeket nevelő Kósa család a lakásfelújítási támogatásból. Kósa-Szilágyi Viktória elmondta, hogy főként napelemek telepítését tervezik, ezzel csökkennének a ház fenntartásának kiadásai. Arról is beszélt, hogy a támogatás széles körű felhasználását teszi lehetővé a kormányrendelet, ami nagy segítség a családoknak, és könnyen értelmezhető a jogszabály. Ugyanakkor – mint mondta – nem egészen életszerű, hogy az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban számolható el. Ő is megfogalmazta, hogy nehéz kivitelezőt találni, le vannak terhelve az építőipari cégek, vállalkozók, az általuk megkeresettek közül volt olyan, akinél 9-10 hónap a várakozási idő.

Befejeznék a házat

A 38. hetes várandós, lassan „mindenórás” Balogh-Kurentás Anita és férje, László nemrégiben Magyarszerdahelyen vásárolt házat, amelynek a felújítását szeretnék befejezni a támogatott hitelből.

Balogh László és Balogh-Kurentás Anita családi házuk külső felújítását tűzte ki célul
Fotó: Gergely Szilárd

– A belső terek készen vannak – mondta el lapunknak a kismama –, de kívül még van tennivaló. Már konzultáltunk pénzügyi szakemberrel, azt tervezzük, hogy a külső hőszigetelésre, redőnyvásárlásra és napelemrendszerre fordítjuk majd a pénzt. Mindez előzetes becslésünk szerint körülbelül belefér a hatmilliós keretbe.

Balogh-Kurentás Anita arról is beszélt, hosszabb távra terveznek Magyarszerdahelyen, s elárulta, kisfiúval gyarapodik a család, a várandóssága pedig „eseménymentes” volt, rosszullétek nélkül, a kisebb vérnyomás-ingadozásokat leszámítva.

Hitel az önrészhez

Ha a családnál a tervezett felújítási költség nem áll rendelkezésre, felvehetnek hitelt.

– Maximum 6 millió forint hitelösszeget lehet igényelni ebben a programban. A felújítási célú kölcsön 3 százalékos fix kamatozású. A bankok január 15-e után dobják piacra a saját termékeiket és február 1-jétől lehet majd felvenni a hitelt, melynek a futamideje maximum 10 év. A felújítási költségek tekintetében, bármekkora összegről legyen szó, a maximálisan visszaigényelhető összeg 3 millió forint – mondta Almási István, a zalaegerszegi Openhouse Ingatlaniroda hitel- és támogatás-szakértője.

Kiemelte, hogy a támogatási összeg utólagos beérkezését követően a hitel egy része vagy akár az egésze is előtörleszthető. Ez a hitel lehet lakáshitel, személyi kölcsön, a jogosultak számára babaváró hitel. Az utóbbi konstrukcióval akár 10 millió forint hitelösszeg is igényelhető, melynek egy részét egy vagy két gyermek esetén nem kell visszafizetni, három gyermek esetén pedig a teljes összeget elengedik, köszönhetően az állami támogatásnak.

Az újfajta otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel igénylésekor a bank elvégzi a befogadás előtt az ügyfelek jogosultsági vizsgálatát (gyermek megléte, tulajdoni hányadok, tb-igazolás, lakcímek). A hitelfelvevő egy éven belül köteles jelezni a banknak, hogy benyújtotta a kincstárhoz az otthonfelújítás-támogatás iránti igényét.

Az új lakásfelújítási hitelt a hagyományos felújítási kölcsönökkel ellentétben egy összegben, előre odaadja a bank a jogosultnak, amennyiben az ingatlan forgalmi értéke elbírja a hitelösszeget. A részletszabályokon még dolgoznak a pénzintézetek szakemberei.

Készülnek a cégek is

Az otthonfelújítási támogatásra az építőipari cégek is készülnek. A vállalkozások egy része jelentős anyagbeszerzést eszközölt, gondolva a megrendelések drasztikus növekedésére.

Ács Zsolt reméli, sok megrendelésük lesz
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A kormány családtámogatási programjának ez az új eleme valóban jó ötlet, hiszen nem akar mindenki új házat vagy lakást vásárolni, sőt a lakosság túlnyomó része a már meglévő ingatlanját szeretné otthonosabbá, modernebbé tenni – fogalmazott Ács Zsolt, a nagykanizsai székhelyű Ács és Társa Kft. vezetője. – Szerencsére bőven van munka, a kapacitásaink jelentős részét eddig a csokos felújítások kötötték le, de reményeink szerint az otthonfelújítási program keretében is tudunk majd munkákat vállalni. Mindenesetre felkészültünk a rohamra, építőanyagból nincs hiány, ugyanakkor akad néhány szakmacsoport – kőműves, burkoló –, melyekben tudnánk még szakembereket alkalmazni.

Ács Zsolt az otthonfelújítási program kapcsán azt is megjegyezte, hogy a kormány döntése nem csak a gyermeket nevelő családoknak biztosít előrelépési lehetőséget, de a munkahelyek védelme, a gazdaság felpörgetése terén is pozitív eredményeket hozhat, hiszen ha van elegendő megrendelés, akkor a munkahelyek sem szűnnek meg.

Javuló minőség

Bánhegyi Renáta, az Otthon Centrum Keszthely térségében dolgozó ingatlanszakértője szerint lényeges változást valószínűleg nem fog eredményezni a lakásfelújítási támogatás abban a szektorban, amelyben ő dolgozik. Kifejtette: az állami támogatás biztosan nagy segítség lesz a családoknak. A felújítások ugyanakkor olyan ingatlanokban történnek meg, ahol életvitelszerűen élnek, tehát nem lesz cél utána az ingatlanokat értékesíteni. Véleménye szerint a lakásfelújítási támogatás bevezetésével élénkülhet ugyan az ingatlanpiac, de nem vár lényeges változást.

– A felújítások egyértelműen javítják majd az ingatlanok minőségét, az építőiparra biztosan kedvező hatással lesz ez a program – tette hozzá Bánhegyi Renáta.

Flórek Zsolt, a zalakarosi Hill Invest Kft. tulajdonosa bizakodóbb az új konstrukció ingatlanpiaci hatását illetően.

– Ez egy olyan változás, amire sokan vártak – bocsátja előre a szakember. – Magával hozhatja, hogy a felújítandó ingatlanokra is lesz érdeklődés a piacon. Vagyis akinek a vásárlásra meghatározott összeg áll rendelkezésére, vagy nem talál a kiszemelt településen jó állapotú házat, lakást, az nem tántorodik el, hiszen terveihez jelentős segítséget kap az államtól.

Ez a következő 1-2 évre lökést ad a felújítandó ingatlanok körében, fogalmazott Flórek Zsolt. Szerinte a használtingatlan-piacon némi áremelkedést is hozhat ez a lehetőség, hiszen nem nagyon lesznek olyanok, akik akár menekülőáron is megválnak majd az eladásra kínált házuktól, lakásuktól. Minderre pedig lesz is érdeklődő, vásárló – tette hozzá a Hill Invest Kft. tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában