Történetek a pszichiátertől

2021.01.01. 15:30

A szerelemről – a negyedik pillér: a test

Miért éppen abba szeretnük bele, akibe, s nem valaki másba? Ezt a kérdést vizsgáljuk négy részben dr. Gedeon Zoltán keszthelyi neurológus, pszichiáter, pszichoterapeuta írásainak segítségével.

Szabó Judit

Fotó: Shutterstock

Az eddig megjelent cikkekből megtudhattuk: négy fontos feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy beleszeressünk valakibe és jól működő párkapcsolatot alakítsunk ki. Az első a térbeli közelség: bárhová is vet minket a sors, találhatunk megfelelő társat azok közül, akik körülöttünk vannak, akivel sokat találkozunk és elmélyül a kapcsolatunk – tévedés, hogy egyetlen, számunkra kiválasztott létezik. Arról is szó esett, hogy bár előfordul, hogy az ellentétek vonzzák egymást, csak hozzánk hasonló társsal tudunk kialakítani hosszú távon működő, harmonikus párkapcsolatot. Ha nagy a szakadék két ember között a társadalmi helyzetük, a vallásról, oktatásról, politikáról alkotott nézeteik, a viselkedésük és a személyiségük tekintetében, el fognak válni az útjaik. A jó kapcsolatok harmadik pillére az önfeltárás: párunknak fokozatosan felfedjük lelkünk egyre mélyebb titkait, megmutatjuk, hogy bízunk benne. Kölcsönösség esetén ez mélyíti az egymás iránti elköteleződést. És jöjjön a negyedik fontos elem, amelyet a főorvos újabb írásából ismerhetnek meg.

Fotó: Shutterstock

Hárman ültek az asztalnál egy karintiai hüttében Bad Kleinkircheimben. Zsolt, Andrea és Gábor. Osztálytársak voltak gimnáziumban, később csoporttársak az egyetemen. Idén egy régi évfolyamtárs sítúrát szervezett szilveszterre. A huszonhét fős társaság felét ismerték, de mivel mindhárman szinglik voltak, nem okozott gondot a program. A méregdrága szálloda a Kleinkirchheimer Strassén állt, nem messze az egyik kabinos felvonótól, ami 2055 méterre, a Kaiserburgig vitt fel. A hütte pár száz méterrel lejjebb volt, a terasz szikrázó napsütésben fürdött, pólóban ültek a havas tájban. A hangos sramlizene mellett alig tudtak beszélgetni. Kicsit túl a harmincon, a téma a párválasztás volt. Család, gyerek, miegymás…

– Nekem olyan pasi nem kellene, aki folyton dolgozik. Kereshet tőlem milliókat, ha egyedül vagyok otthon a gyerekkel. Este meg fáradt, nem érdeklik a pelenkatörténetek. Így nem ér az egész semmit.

– Vicces vagy. Szerinted miből lehet a nőnek otthon ülni, aranyáron gyerekcuccokat vásárolni, babaúszásra járni, és utazgatni, hogy utol ne érje a „gyesbetegség”, a gyermekágyi depresszió? – Zsolt mindig ingerült lett, ha ez a téma szóba került.

– Szerintem Andinak igaza van – mondta Gábor – az apának haza kell érnie fürdetésre, hogy lássa a gyereket, és utána legyen ideje beszélgetni. Én olyan feleséget keresek, aki ezt vidáman tudja csinálni, nem teher neki az otthonlét. Aki úgy fogad, hogy rend van, mesél a gyerekről, büszke az otthonára. Ráadásul ha jól csinálja, el se kell hülyüljön! Olvashat, találkozhat a többi anyukával.

– Miért is lenne teher? Azért vállal egy nő gyereket, mert fontos neki, mert akkor az a legfontosabb. Persze nem egyedül.

Fotó: Shutterstock

Gábor erős állú, széles vállú, magas férfi volt, akinek kirobbanó egészségét csak kiemelte az alpesi nap adta barnaság. Véleménye az ideális nő lelki, erkölcsi tulajdonságait illetően meglepően ráillett Andreára. Andi tudta ezt, sokszor látott Gáborban kicsit többet, mint régi barátot. Andrea bájos, alacsony, törékeny, amolyan balerinaalkat volt, hosszú, keskeny arccal, átlagosnál kissé nagyobb metszőfogakkal. Megbízható, okos, sportos nő volt, reális életcélokkal.

Zsolt Gábornál valamivel alacsonyabb, de a maga 182 centijével még mindig magasnak mondható, kissé kövérkés fiatalember volt. Az utóbbi években sokszor volt ingerült a környezetével, és magával is. Ilyenkor többet ivott, és keresetlen őszinteségével gyakran bántott meg másokat.

– Miért nem házasodtok össze? Olyan mintha egymásról adnátok fel a hirdetést az „ideális partner kerestetik” oldalon. Nem érzitek már nyálasnak ezt a nagy zsák a foltját komplementaritást?

– Miért, szerinted milyen az ideális nő? – kérdezte Gábor.

– Mit tudom én?! Szerinted veletek rúgnék be fényes nappal egy sípályán, ha tudnám?

Lassan felcsatoltak, és Zsoltra nézve meglepő biztonsággal száguldottak le a „Franz Klammer”-en, a régió legdurvább fekete pályáján.

Két nappal később, jelentősen jobbkedvűen, kevésbé filozofikus hangulatban, papír szerpentincsíkok, és villogó színes fények közepette álltak a szálloda halljában. Mindhármuk kezében pezsgőspohár, fölöttük forgó diszkógömb. A hallban, az étteremben, a télikertben és a wellness részlegen is más-más stílusban játszó együttes adott élő zenét. Körben svédasztalok előétellel, üdítővel, könnyű alkohollal. Egy-egy ismerős arc, kissé túltolt mimikával rájuk kacsintott. Kezdett éledezni az este. Leültek a hosszú asztalhoz a többiek mellé, ahol már a szex volt a téma. Nem voltak prűdek, de ehhez még nem ittak eleget. Úgy tűnt, majomszigetet fognak alkotni ­– bár egy lánnyal ez már nem biztos, hogy értelmezhető ­–, amikor Gábor felkapta a fejét. Nem lehetett tudni, mi történt, csak egy vidám társaság lépett az ebédlőbe, Gábor mégis mintha meg lett volna igézve.

Szó nélkül hagyta ott Zsoltot és a lányt. Még tőle is szokatlan rámenősséggel, magabiztossággal vitte táncolni az ismeretlen nőt. Az este folyamán Andiék már nem tudtak beszélni vele. Táncolt, ivott, beszélgetett, látszott rajta, hogy a külvilág megszűnt létezni számára. Messziről is feltűnt, ahogy szeme folyamatosan pásztázta a lányt. Minta nem tudott volna betelni vele, tekintete izzott, világított, ahogy falta a látványt.

Fotó: Shutterstock

Egy évvel később egy budai kocsmában már csak ketten beszélgettek. Gábor a barátnőjével ment síelni.

– Vajon mit eszik rajta? Buta is…

– Nem buta, de legalábbis teljesen átlagos. Külsőre pedig…, lássuk csak! Olyan 165 magas lehet, kb. 63 kiló, festett szőke, barna szemű. Kerek, kissé ovális arc, derék-csípő arány ránézésre 0,7, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Olyan mint az aranymetszés.

– Hát erről beszélek. Érdekes? Nem! Izgalmas? Nem! Különleges? Nem! Sokkal többet képzeltem Gáborról!

– Nem érted te a lényeget, kisanyám! – mondta fanyarul Zsolt, és nagyot kortyolt a kisfröccséből.

Dr. Gedeon Zoltán
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A lényeg: a fizikai vonzalom

Andi nem érti a „lényeget” többszörösen sem. A negyedik momentum, ami a férfi-női kapcsolatot meghatározza, a külső, a fizikai vonzalom, magyarázta dr. Gedeon Zoltán. Hozzátette: nem is gondolnánk, hogy mennyire sokat számít a külső: kutatások bizonyítják, hogy aki szép és vonzó, az előnyt élvez az élet számos területén, a vizsgákon, a munkahelyeken, még a fizetése is magasabb, mint az előnytelenebb külsővel rendelkezőké. Ez a pozitív diszkrimináció egyáltalán nem tudatos, de tény, hogy létezik.

A szépségideál az idők során sokat változott, de szintén kutatások alapján a főorvos elmondta: a szimmetrikus, szabályos arc a legvonzóbb az emberek számára. Ez nem ritkaság, éppen ellenkezőleg, s az emberek többsége az átlaghoz minél inkább hasonló külsőt látja szépnek. Érdekes, hogy a férfiaknál előnyt jelent a kis pocak, aminek az állhat a hátterében, hogy a jólét egyik jele, azt mutatja, a férfi alkalmas arra, hogy eltartson egy családot.

– Mivel a találkozások elsősorban a másik ember küllemének megismerésével kezdődnek, ez a megítélésének alapja is. Sajnos, hiszen nem jó döntés pusztán a külső alapján ítélni. Ha feltesszük a kérdést, mi alapján ítéljük meg a másikat, az emberek olyan belső tulajdonságokat sorolnak, mint az önzetlenség, megbízhatóság, őszinteség, de valójában a külső, sorrendben megelőzi ezeket a fontos tulajdonságokat. A megítélés persze később sokat változhat, ahogy megismerjük a másikat – mondta dr. Gedeon Zoltán, hozzátéve: a férfiak sokkal inkább ítélnek a külső alapján, mint a nők.

Sorozatunk korábbi részei:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-a-szerelemrol-mi-kell-az-igazihoz-4786762/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-egyszer-a-szerelemrol-az-ellentetek-valoban-vonzzak-egymast-4765111/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/akiket-hangok-utasitanak-4724776/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tivornyak-flortok-es-zuhanas-a-melybe-4669513/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyanakvo-onzo-eroszakos-es-akar-impotens-is-lehet-aki-sokat-iszik-4650403/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/megint-kiutotte-magat-a-meno-ugyved-4630633/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-legrosszabb-forgatokonyv-4611103/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kommandos-aki-gyulolte-hogy-fel-4587247/

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-depresszio-nepbetegseg-a-jo-hir-hogy-legtobbszor-gyogyithato-4566238/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában