Koronavírus Zalában

2020.12.28. 15:05

Zalai háziorvosokat kérdeztünk a koronavírus elleni védőoltásról

Az elmúlt hétvégén megkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus ellen kifejlesztett vakcinával való oltása, és eddig senkinél nem jelentkeztek egészségügyi problémák.

Korosa Titanilla, Benedek Bálint

A képen dr. Szalay Tamás háziorvos mutatja azt a fajta fecskendőt, amit a védőoltásnál is használnak.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Zalai háziorvosokat is megkérdeztünk a problémáról.

Lenti

-Olyan betegséggel állunk szemben, amely rendkívül nagy számban terjed az egész világban, tudjuk, hogy mutálódik, így még jobban felpörög a fertőzések száma – mondta Lentiben dr. Szalay Tamás háziorvos. – A fertőzöttek reakciói széles spektrumon mutatkoznak meg, az egészen enyhe tünetektől kezdve akár halálos lefolyású is lehet a betegség. Nagy számban kerülnek betegek a kórházakba általános ellátásra, illetve a Covid-intenzív terápiás részegekre. Fokozottan veszélyeztetettek a krónikus betegségekben szenvedők, a túlsúlyosak, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri, tüdő és daganatos betegek. A betegség ellen gyógyszerrel nem rendelkezünk, az egyetlen megoldási lehetőség jelenleg a védőoltás, mellyel olyan ellenálló képességet tudunk kialakítani, hogy jelen ismereteink szerint 6-7 hónapig meg tudjuk akadályozni az újabb megfertőződést.

A képen dr. Szalay Tamás háziorvos mutatja azt a fajta fecskendőt, amit a védőoltásnál is használnak.

Hogy be kell-e aztán adatni 6-7 hónap múlva egy újabb oltást még nem tudjuk, mint azt dr. Szalay Tamás hozzátette: ez attól is függ, hogy a vírus terjedését sikerül-e megállítani. Vagyis, ha a többség beoltatná magát a vírus ellen, a betegség további terjedése megállítható lenne.

-Amennyiben ez sikerül, úgy elég évente egyszer beadatni a védőoltást, hasonlóan az influenza ellenihez. Eddig azt tudjuk a Covid elleni vakcináról, hogy egymás után 28-30 napon belül két oltás ad védettséget durván 95 százalékosan. Érdemben olyan mellékhatást nem tapasztaltunk, amely komoly károsodást okozna. Így kimondható, hogy ez a védőoltás biztonságos.

A háziorvos azt is elmondta, hogy korosztálytól függetlenül javasolt az oltás mindenkinek, persze vannak persze kivételek: nem kaphat oltást az, aki lázas, várandós vagy három hónapon belül gyermekvállalást tervez. Szintén nem kap most oltást az sem, aki az elmúlt három hónapban esett át a koronavírus-fertőzésen, mert az ő szervezetében még van ellenanyag a vírussal szemben. Egyelőre a kisgyermekeknek sem javasolják.

Mi lesz azokkal, akik nem oltatják be magukat?

- Az oltatlan emberek ki vannak téve a fertőzés veszélyének – tette hozzá. – A vírus végső támadáspontja a tüdő, ott egy úgynevezett citokinvihart okozhat és teljes légzésleállással fulladásos halállal végződhet. Önmagában ez a tény már elég rémisztő. Az emberek józan eszére, belátó képességére apellálva javasolt a védőoltás igénybe vétele.

Nagykanizsa

A nagykanizsai dr. Mihalecz Károly nagykanizsai háziorvos, fül-orr-gégész szakorvos és allergológus amint sorra kerül mindenképpen beoltatja magát és gyermekeit is a koronavírus-vakcinával. Számára ez soha nem volt kérdés.

Dr. Mihalecz Károly
Fotó: Gergely Szilárd

– A koronavírus ellen nincsen semmi bizonyítottan hatékony gyógyszer – fogalmazott a háziorvos. – Az okozott betegséget tünetileg kezeljük, próbálgatunk mindenféle vírusellenes szereket, de tehetetlenek vagyunk. A vakcinát ki kellett fejleszteni, ehhez időre volt szükség. Az oltóanyag teljesen megbízható, hiszen 90 százalék feletti immunválaszt generál. A kettős oltást javasoljuk, hogy az immunrendszer a vírust felismerve megfelelő mennyiségű ellenanyagot termeljen és az esetleg később érkező újabb mutációkkal szemben az immunrendszerünk felkészülten álljon. Nyilvánvalóan megbetegedhetünk, de a vakcina arra szolgál, hogy a betegség súlyos tünetei, így többek között a tüdőgyulladás ne alakuljanak ki. Sőt a koronavírus az egész szervezetre hat, megbetegítheti a vesét, a szívet, véralvadási zavarokat idézhet elő, de mentális problémákat is okozhat.

Dr. Mihalecz Károly figyelmeztetett: védőoltásokkal győztük le például a gyermekbénulást, a feketehimlőt. Ez a legtermészetesebb módja a védekezésnek, hiszen a saját immunrendszerünket használjuk. Szerinte az interneten terjedő töménytelen mennyiségű álhírek miatt különösen a magyar emberek szkeptikussá válnak, s mindent azonnal elhisznek. Aki egy kicsit is ért a biológiához az mérlegel és amint sorra kerül beoltatja magát a koronavírus-vakcinával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában