Kitüntetésekről is döntés született

2020.12.16. 10:00

Virtuális Zeginfó – Nem emel díjakat az önkormányzat

Nem emelkednek a lakbérek, a parkolási díjak és a temetkezési díjak sem 2021-ben, erről is döntött a közgyűlés nevében a rendkívüli jogrend alapján eljáró Balaicz Zoltán polgármester.

ZH

A parkolási díjak sem emelkednek 2021-ben Zalaegerszegen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Balaicz Zoltán virtuális Zeginfón számolt be a döntéseiről, melyeket előzőleg egyeztetett a frakciókkal és a Tulajdonosi Tanácsadó Testülettel.

Közölte: eredetileg december 17-én tartották volna a következő képviselő-testületi ülésüket, de a járványügyi veszélyhelyzet miatti különleges jogrend ideje alatt sem az önkormányzati bizottságok, sem pedig a közgyűlés nem ülésezhet. A testületek jogköreit a polgármester gyakorolja, aki kihirdetheti a határozatokat és a rendeleteket, valamint azok módosításait.

Novemberben már döntés született arról, hogy 2021-ben nem emelik a vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati díjat, a helybiztosítási díjat, a helypénzt és az óvadékot, sem a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjait. Most újabb döntések születtek: nem növekszik az önkormányzati bérlakások lakbére, a köztemetőkkel és a temetkezéssel kapcsolatos díjak, a parkolási díjak és a bérletek ára. A helyi iparűzési adó mértéke sem változik, csak az országos szabályozás technikai átvezetése történt meg.

Új rendeletet alkottak az állatok tartásáról, melybe beépítették az elmúlt években épült kutyafuttatók helyszíneit (Kodály utcai óvoda mögött, Baross Gábor utca és Holub utca kereszteződése, Vizslapark, Apáczai Művelődési Központ mögött), valamint szabályozták a gyepmesteri szolgáltatást és annak költségeit.

A parkolási díjak sem emelkednek 2021-ben Zalaegerszegen
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A környezetvédelemről és a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosult, ennek értelmében a családok nyugodt pihenését és kikapcsolódását elősegítendő ezentúl vasárnaponként, újév napján, nagypénteken, húsvéthétfőn, pünkösdhétfőn, mindenszentek napján és karácsonykor is tilos lesz jelentős zajjal járó munkák (például fűnyírás, fúrás, stb.) végzése.

Elfogadták a 2020-as költségvetés negyedik negyedévi módosítását, melyben átvezették a koronavírus világjárvány és nyomában érkező gazdasági világválság miatti bevételcsökkenést, és a kiadások lefaragását.

Személyi döntések is születtek. Kemendi Györgyné nyugdíjba vonulása után a Kertvárosi Óvoda új vezetőjévé Szíjártóné Herbai Erzsébetet nevezték ki. A Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet (ZEGESZ) vezetésével újra Gehér Mariannt bízták meg. A Városi Sportlétesítmények Gondnokságát ezután is Bodrogi Csaba irányítja. A Hevesi Sándor Színház gazdasági vezetői feladatait a továbbiakban is Szabó József, a Griff Bábszínház gazdasági vezetését pedig Patakiné Sümegi Mária látja el.

A polgármester beszámolt arról, hogy közel 2 milliárd forintos ráfordítással zajlik a Modern Városok Program keretében a Göcseji Múzeum teljes külső és belső felújítása. A múzeumi vezetés, szervezet és dolgozók a munkálatok ideje alatt a Kölcsey Ferenc utca 2. szám alatti irodaépületben vannak ideiglenesen elhelyezve, ennek biztosítását meghosszabbították a 2021-es év végéig, abban a reményben, hogy ősszel megkezdődhet a visszaköltözés a múzeumba.

Összesen 82 millió forint állami támogatással megújul az Ifjúsági és Sportcentrumban található birkózó terem. A Nemzeti Ovi-Sport Program keretében eddig 11 zalaegerszegi óvodában épített az önkormányzat ovi-sport pályát. Most arról döntöttek, hogy az önrész biztosításával 2021-ben a maradék két helyszínen, a ságodi és a bazitai óvodában is megépülnek a pályák.

Jóváhagyták a Göcseji Múzeum, a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház szervezeti és működési szabályzatát.

A helyi lakosok kérésére a szenterzsébethegyi városrész újhegyi részén, az Újhegyi úttól a Virágszer utca „Y” elágazójáig terjedő útszakaszt Virág utcának nevezték el, a gálafeji városrészben pedig meghosszabbították a Jázmin utcát.

Elfogadták a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) zalaegerszegi megvalósulásáról, az egyes projektekről szóló részletes tájékoztatót. A TOP keretében összesen 16,8 milliárd forint fejlesztési forrást használhattak fel és a teljes költségkeretet lekötötték.

Az állami Volánbusz Zrt. tájékoztatást adott a helyi tömegközlekedés igénybevételéről. 2019-ben újabb 4,8 százalékkal csökkent 2018-hoz képest a helyi buszközlekedés igénybevétele és ezzel együtt az állami cég zalaegerszegi árbevétele. Ugyanakkor az üzemeltetés személyi költségei 9,8 százalékkal, az anyagköltség 4 százalékkal, a karbantartási költség 24,4 százalékkal emelkedett. A keletkező veszteséget Zalaegerszeg önkormányzatának kell évről évre kifizetni a Volánbusz Zrt.-nek. 2019-re vonatkozóan a helyi menetrendi tevékenység ellentételezéseként már 526 millió forintot kell a városnak fizetni az állami cég felé, hogy működjön a helyi buszközlekedés. Mivel a koronavírus világjárvány miatt 2020-ban jelentősen tovább csökkent a buszokon utazók létszáma, ezért valószínű, hogy 2020-ra vonatkozóan, jövőre még nagyobb lesz ez a kifizetendő tétel, közölte a polgármester.

Végezetül kitüntetésekről döntöttek. Innovációs Díjban részesül két vállalat, a Schneider Electric és a Klímatrend Hungary Kft. Ezeket a díjakat a város hagyományos újévi fogadásán szokták átadni, de mivel ez 2021. januárjában elmarad, egy későbbi időpontban, talán a legnagyobb adózókkal való találkozó keretében adják át. Kultúra Mecénása Díjban részesül a Patent Security Kft. Ezt a kitüntető címet a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett gálaesten szokták átadni, de 2021. januárjában ez is elmarad, ezért egy másik alkalommal kapja meg a kitüntetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában