Koronavírus Zalában

2020.12.20. 07:00

Több lett a kidobott házi kedvenc Zalában? A Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetőjét kérdeztük

Az idei esztendő az állatvédők számára sem volt könnyű, a járvány miatt sokak megélhetése került veszélybe, így a segítségükre szoruló, bajba jutott állatok száma is nőtt.

Varga Lívia

Az ötéves Forest gyönyörű szemeivel sajnos nem lát. Rendkívül intelligens és különleges kutya, akinek egy különleges gazdi járna…

Fotó: ZMÁJ

Az állatvédő azonban nem az a fajta, aki egykönnyen feladja, védenceiért szinte bármilyen áldozatra képes, s ilyenkor karácsony tájékán mi sem természetesebb számára, mint hogy a nehéz sorsú kutyák és macskák gondviselése mellett próbál bajba jutott embertársai arcára is mosolyt csalni. Igaz Klaudiával, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetőjével tekintettük végig az állatvédelem szempontjából sem szokványos idei esztendőt, amely azért hozott sikereket e területen is…

Igaz Klaudia: Az elmúlt több mint egy évtized alatt rengeteg szép emlék gyűlt össze
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Mit tapasztalsz: a járványhelyzet mennyire van hatással az állattartásra? Az első hullám kezdetén, még tavasszal gyakorta lehetett hallani, hogy a gazdák félelemből válnak meg házi kedvenceiktől és teszik ki őket az utcára, nehogy elkapják tőlük a vírust (amiről a szakértők hiába hangoztatták, hogy nem lehetséges). Ti Zalában tapasztaltatok-e ilyet?

Büszkén mondhatjuk el, hogy Zalában a kidobott állatok száma nem nőtt, az emberek igyekeznek megoldani az átmeneti nehézségeket, és a sajtóban sokszor megjelent, az Egészségügyi Világszervezet által közreadott tájékoztatás alapján megértették: házi kedvenceik nem fertőződnek meg az új típusú koronavírussal.

Ugyanaz a kérdés másik oldalról: a járvány milyen hatással van az állatvédelemre? Megnehezíti-e a dolgotokat,

s ha igen, miben?

A vírushelyzet következtében sokan elvesztették állásukat, kilátástalan helyzetük pedig a társállatok életére is hatással van. Érkezett hozzánk bejelentés, több is, melyben állatorvosi ellátáshoz kértek segítséget vagy élelmet a házi kedvencek számára. Természetesen igyekszünk mindenkinek átmenetileg támogatást nyújtani, és megoldani a problémákat.

A megyét járva mit tapasztaltok: bár eddig kegyes volt hozzánk az időjárás, felkészültek az emberek az igazi télre az állattartás tekintetében? Hogyan lehet a kint tartott állatok környezetét télkompatibilissé tenni?

A kemény tél még ezután érkezik. Reméljük, hogy a jó gazda gondosságával készülnek az állattartók erre az időszakra, mégpedig az időjárás viszontagságaitól óvó kutyaházakkal, szalmával, valamint megfelelő mozgástérrel és élelemmel, amit egyébként törvény és rendelet ír elő. Nem szeretnénk már feltekeredett láncú, vashordóhoz kikötött, alultáplált ebekről értesülni, mert ez kimerítheti az állat­kínzás tényállását, mely mulasztással is elkövethető, és alapesetben két, minősített esetben pedig akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Tücsi és Bogár testvérek. Még csak kétévesek, de rövid életük során már megtapasztalták, mi a rossz, ám az állatvédőknek hála már azt is tudják, mi a játék és mi a szeretet. Gazdira várnak…Fotó: ZMÁJ

Idén elmarad a szilveszter, legalábbis ami a zajos bulikat és a tűzijátékokat illeti. Nyugodtabb évzárásra számít így az állatvédő?

Üdvözöljük a kormány ide vonatkozó rendeletének módosítását, amely idén megtiltja a minden szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását, beleértve a tűzijátékot is. A szabálysértés megszegése százötvenezer forintos bírsággal is járhat, ami komoly visszatartó erő lehet. Ez az állattartóknak és az állatvédőknek egyaránt jó, hiszen így nem lesznek ijedtükben világgá menekült kutyák.

Milyen volt az idei évetek? Voltak-e benne nagy sikerek és kudarcok?

Az idei évünk sokkal csendesebbnek mondható, mint az eddigiek. Ám nem az esetek száma csökkent, hanem megjelentek olyan új és nagyon aktív állatvédők a megyében, akik komoly szakmai tudásuk révén hatékony munkát végeznek és hosszú távon elköteleződtek az állatvédelem ügye mellett.

S azt is nagy sikerként éljük meg, hogy sikerült közel ötven, nehéz körülmények közül mentett védencünknek szerető otthont találni.

Milyen terveitek, céljaitok vannak jövőre?

Távlati cél megyénk állattartási moráljának javítása, a leginkább külföldi állampolgárok által üzemeltetett szaporítótelepek, az illegális felvásárlás, kereskedelem és szállítmányok visszaszorítása.

Milyennek látod az állatvédelem helyzetét ma Magyarországon és a megyében? Azok a célok, amikért 2016-ban utcára vonultak az állatvédők, megvalósulni látszanak-e?

Tavaly a Zala Megyei Rend­őr-főkapitányság azóta már leköszönt vezetőjének, dr. ­Sipos Gyula vezérőrnagynak köszönhetően még hatékonyabb munka indult el a megye összes térségében az állatvédelem területén. Biztosak vagyunk abban, hogy mindez folytatódik a jövőben is. A napokban Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az általa összehívott kerekasztal-beszélgetésen „bezzeg megyeként” emlegette Zalát, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az elmúlt időszakban elért eredményeinket, legyen szó szemléletformálásról vagy az illegális szaporítók és prémtenyésztők elleni harcról, már senki nem veheti el tőlünk, most ennek az állapotnak a szinten tartása és finomítása a célunk. Mi úgy érezzük, a kormány

óriási lépést tett a miniszteri biztos kinevezésével, bízunk a gyökeres változásokban.

Az ötéves Forest gyönyörű szemeivel sajnos nem lát. Rendkívül intelligens és különleges kutya, akinek egy különleges gazdi járna… Fotó: ZMÁJ

Hogy állunk a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltása vagy a prémtenyésztés megszüntetése tekintetében?

A vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltása egyre növekvő és erőteljes társadalmi igény Magyarországon. Ma már országos állatvédelmi szerveztek több százezres civil társadalmi támogatói bázissal állnak az ügy mögé. Hamarosan a kormánypártnak is döntenie kell arról, támogatja-e ezt az igényt, főleg azért, mert a szomszédos országok tiltásainak hatására az ide visszavonuló cirkuszok egyre több incidenst okozhatnak. A prémtenyésztéssel kapcsolatban egy lépéssel előrébb járunk a cirkuszi vadállatok védelméhez képest, mivel a hús­evő fajok (így a róka, a nyérc és a görény), valamint a nutria tenyésztését az agrártárca betiltotta pár héttel ezelőtt.

Sok éve tevékenykedsz az állatvédelemben. Mi az, ami ennyi idő után is hajt, mo­tivál?

Az elmúlt több mint egy évtized alatt rengeteg szép emlék gyűlt össze. A sok nehézséget feledteti egy örökbeadás, vagy azok a pillanatok, amikor az igazság végérvényesen bebizonyosodik. Talán volt szerepünk megyénk állatvédelmének jobbításában, a sok boldog, már csak fotón visszaköszönő szempár mellett ez is örömmel tölt el…

Akik ismernek, tudják: nemcsak az állatok szenvedésére vagy érzékeny, a bajba jutott embereken is gyakorta segítesz. Az idei adventben egy nehéz sorsú családnak indítottatok gyűjtést. Honnan jött az ötlet? Mekkora az összefogás?

Idén karácsonykor egy átmeneti nehézségekkel küzdő, sokgyermekes családot támogatunk. Egy követőnk ötlete nyomán sikerült felderíteni a családtagok álmait, melyeket néhány jó szándékú ember segítségével, nagy örömmel váltunk valóra. Szervezetünk a szülők kívánságát teljesíti, E-ON feltöltőkártya formájában, a gyerekek pedig megkapják a vágyott játékot, cipőt. Izgatottan várjuk a napot, amikor, reményeink szerint, néhány csillogó szempárral gazdagabb lesz majd a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában