Nem fedezi a teljes szükségletet, de nagy segítség

2020.12.22. 07:00

Szociális tüzelő huszonnyolc zalabaksai családnak

A múlt héten kezdte, kedden pedig várhatóan be is fejezi a szociális tűzifa kihordását az önkormányzat. A falu idén 78 köbméter tüzelő vásárlására kapott támogatást a Belügyminisztériumtól.

Gyuricza Ferenc

Miszori Imre gépkezelő és Kovács János (sisakban) Pacsai Pál házánál rakodja a tűzifát Fotó: Gyuricza

Horváth Ottó polgármester azt mondja, ebből a mennyiségből 28 családnak, mintegy 90 embernek jut. A leginkább rászorulók 4 köbmétert kapnak, a legkisebb mennyiség, amivel egy-egy családot megsegítenek, két köbméter.

Főként a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, illetve lakásfenntartási támogatásban részesülők szerepelnek a kedvezményezettek között. Egyikük a Dankó utcában élő nyugdíjas, Pacsa Pál, aki elmondta: a tél elhúzódásától, illetve a lehűlés mértékétől függően évente általában tíz köbméternyi tüzelőre van szüksége. Az önkormányzattól kettőt kapott, vagyis ez még közel sem elegendő.

-Vettem már tüzelőt, ölfát és ipari termelésből származó hulladékot is – magyarázta. – Utóbbi kifejezetten száraz, nagyon jól ég a vaskályhában, amivel fűtöm a lakást.

Horváth Ottó azt mondja, a rendelkezésre álló forrásból nem tudják minden rászoruló teljes szükségletét fedezni, de ez nem is cél, hiszen az öngondoskodásra is rá kell szoktatni a lakosságot. De a szociális tűzifával így is jelentősebb mértékben csökkenthetők a családok kiadásai.

Miszori Imre gépkezelő és Kovács János (sisakban) Pacsai Pál házánál rakodja a tűzifát Fotó: Gyuricza

- Monitorozzuk a települést, és ahol szükséges, eseti szociális segélyek megítélésével tudunk még segíteni – tette hozzá a polgármester, majd egyéb, a lakosságot érintő támogatásokról is szólt.

Mint mondta, a korábbi évektől eltérően nyár végén, ősz elején beiskolázási támogatások folyósítására nem volt lehetőségük, ezt most pótolták: minden óvodás korú, illetve általános vagy középiskolás gyermek családját támogatták. Akárcsak a településen élő nyugdíjasokat, akik egyszeri 20 ezer forintot kaptak. A Kolping Gondozási Központ lakóiról sem feledkeztek meg, őket ajándékcsomagokkal látták el, és még év vége előtt valamennyi háztartást megajándékoznak egy-egy információs naptárral is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában