Elismerés a véradóknak

2020.12.01. 15:00

Sikeres volt a retró véradóhét Zalaegerszegen

Sikeres volt a retró véradóhét, amit november 23-ától tartottak a megyeszékhelyen. Erről számolt be érdeklődésünkre dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala megyei igazgatója.

Arany Gábor

A véradók jól tudják, hogy alkalmanként három emberen is segítenek Fotó: Katona Tibor

Elégedett az igazgató

A karitatív szervezet előzetesen 1000 inaktív véradó figyelmét hívta fel az akcióra, tehát olyanokat invitáltak, akik egy évnél régebben jártak véradáson. Az elmúlt héten összesen 183-an jelentek meg az Országos Vérellátó Szolgálat Zárda utca intézetében. Ezzel az eredménnyel elégedett az igazgató, mert mint mondta, az év vége felé általában is csökkenő tendenciát szokott mutatni a részvétel a véradásokon. Jelen helyzetben pedig külön nehezítette a donorok toborzását, hogy a koronavírus-járvány miatt szigorúbb előírásokat kellett teljesíteni, és sokan emiatt nem adhattak vért.

Ezen a héten pedig Nagykanizsán a Vöröskereszt Sugár utca 28. szám alatti intézményében fogadják a donorokat retró hangulatú véradásra. Kedden és csütörtökön 13–18 óra között, míg pénteken 10-től 16 óráig várják a véradókat.

A véradók jól tudják, hogy alkalmanként három emberen is segítenek Fotó: Katona Tibor

Elismeréseket osztottak

Dr. Baracskai Józsefné arról is szólt, hogy az elmúlt héten, november 27-én volt a véradók napja, amit 1988 óta ünnepelnek meg hazánkban. Érdekesség, hogy e jeles nap megtartását dr. Szabó Gyuláné, a kőolajipari vállalat zalaegerszegi finomítójának vöröskeresztes titkára javasolta a karitatív szervezet országos kongresszusán 1987-ben. Ezzel kívánt emlékeztetni arra, hogy 1954-ben ezen a napon kaptak először állami elismerést a véradók.

Ez évben a jeles nap alkalmából sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, a véradóbarát munkahelyek, valamint a véradómozgalom támogatói – mintegy hetven személy, illetve szervezet és vállalkozás – részesültek a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat elismerésében. Több zalait is találni közöttük: Pro Vita díjat kapott az alsópáhoki Zrubecz Csaba sokszoros véradó, Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérmet vehetett át dr. Horváth István, valamint Rónaky Attiláné, míg a Véradóbarát Munkahely címet a Kanizsa Centrum érdemelte ki.

(A koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a központi ünnepség, a díjazottakhoz az elismeréseket a szervezők eljuttatták.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában