Koronavírus Zalában

2020.12.29. 07:00

Minden cseppje kincs! Az ünnepek között is várják a zalai véradókat!

Hétfő reggel ismét az Országos Vérellátó Szolgálat Zalaegerszegi Területi Vérellátó állomására igyekeztek mindazok, akik a véradásra való folyamatos felhívások jelentőségével tisztában vannak.

Arany Horváth Zsuzsa

A kép előterében Ladányi Ibolya, majd Vigh Jázmin, Vigh László és Káldi Dávid

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A két ünnep közötti időszak, a járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzet, illetve az ebből adódó megbetegedések csökkentik az állandó véradók, donorok véradásokon való megjelenését, holott ebben az időszakban még inkább szükség van az adott esetben életet mentő vérre, amit még semmi mással nem lehet pótolni. Erre hívja fel a figyelmet a maga ismertségével, elismertségével Vigh László országgyűlési képviselő is, aki rendszeres véradó, ekképp adva példát az önzetlen segítésre. Ezúttal Ladányi Ibolya, a Zalaegerszegi Egészségügyi Alapellátó Intézmény intézményvezetője és Káldi Dávid önkormányzati képviselő is elkísérte a politikust, őket aztán többen követték a tegnapi véradáson.

A kép előterében Ladányi Ibolya, majd Vigh Jázmin, Vigh László és Káldi Dávid
Fotó: Katona Tibor

– Háromhavonta jövök általában, de most az országos felhívás is mutatja, hogy kevesebb a vér, ezért jöttünk legfiatalabb gyermekemmel, Jázminnal, hogy segítsünk – mondta Vigh László, hozzátéve: az egészségügyi veszélyhelyzet adatai némi bizakodásra adnak okot, hiszen alacsonyabb számadatokat olvashatunk a megbetegedésről és a vírushoz köthető halálozásról. Az országgyűlési képviselő ez alkalommal is felhívta a figyelmet, hogy regisztráljanak az emberek a védőoltást előirányzó oldalon, mert így érhető el minél hamarabb a tömeges immunitás. E pillanatban 350 ezer körüli a regisztrálók száma. A politikusok kivárják a sorukat, mondta, elsőbbséget az egészségügyi dolgozók élveznek.

A véradás kapcsán jelezte: a procedúra arra is jó, hogy a véradókat előtte megvizsgálják, tehát kapnak egyfajta jelzést az egészségi állapotukról.

– Ötödik alkalommal adtam vért, úgy érzem, ezzel az önzetlenséggel is kifejezem az elkötelezettségemet a segítségnyújtás iránt. Idén még fontosabb, mivel sokan kiestek a világjárvány miatt, őket is pótolnunk kell – mondta Ladányi Ibolya. – Én „A RH pozitív” vércsoportú vagyok, ebből nagyobb mennyiség is kell, de ezen túl szerintem nekünk magunknak is jót tesz a vér-adás, nemcsak a segítő magatartás megélése miatt, hanem mentálisan, illetve egészségügyi szempontból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában