Lynx harcjárműveket gyártanak majd

2020.12.17. 12:31

Lerakták a zalaegerszegi hadiipari gyár alapkövét (videó)

Csütörtök délelőtt egy honvédségi helikopter közreműködésével lerakták a Lynx-harcjárműgyár alapkövét, s ezzel megindul a 60 milliárd forintos beruházás a teszt­pálya szomszédságában. Az üzem 2023-ban kezdi meg működését. A rendezvényen bejelentették továbbá, hogy Várpalotán robbanóanyagok és nagykaliberű lőszerek, valamint aknavető­gránátok gyártására hoznak létre két üzemet.

Varga Lívia

Az alapkőletétel résztvevői és szónokai. Korom Ferenc, Háry András, a ZalaZone Ipari Park Zrt. vezérigazgatója, a Rheinmetall Hungary Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Armin Papperger, Palkovics László, Benkő Tibor, Maróth Gáspár, Vigh László és Balaicz Zoltán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

– Az idei év legizgalmasabb beruházási fejleménye kétségkívül a legkorszerűbb Lynx gyalogsági harcjárművek magyarországi gyártása – bocsátotta előre Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett: a magyar kormány a hadiipar és a honvédség fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd eurós programját indította el a német Rheinmetall hadiipari vállalattal közösen. Az együttműködés komoly hozzáadott értéket képvisel, hiszen a harcjárművek gyártása mellett azok tesztelésére és fejlesztésére is kiterjed. Kiemelte: összesen 218 Lynx harcjárművel szerelik fel a honvédség nehéz dandárját, ebből 172-t már a zalaegerszegi üzemben gyártanak. Az első 46 jármű azonban még Németországban készül, ami egyben a hazai gyár magyar szakembereinek felkészítését is szolgálja. A beruházás, hangsúlyozta a miniszter, nemcsak a NATO-kötelezettségek­nek való megfelelést segíti majd elő, hanem biztonság- és gazdaságpolitikai szempontból is komoly jelentőséggel bír, hiszen 60 milliárd forint össz­értéket képvisel, és a beszállítókat is beleértve már a kezdetektől több mint ötszáz embernek ad munkát, s ez a szám folyamatosan bővül.

Az alapkőletételt követően a résztvevők működés közben is megnézhettek egy Lynx harcjárművet, mely a szomszédos kukoricatarlón tartott bemutatót Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A közel három hektár alapterületű üzem tervezése megkezdődött, s az alapkőleté­tel után azonnal indul a gyárépület és a tesztpálya kivitelezése.

– Az alapkőletétellel új korszak kezdődik a haderő, a hadi­ipar és a magyar gazdaság életében, hiszen a meglévő magas technológiai színvonalon is túlmutató, kiemelkedő hozzáadott értéket képviselő termelési ágat honosítunk meg újra Magyarországon – folytatta Palkovics László. – Ennek az új korszaknak lesz az innovációs bölcsője Zalaegerszeg, ahol a 45 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya páratlan adottságaira építve létrejön egy újabb, nemzetközi szinten is jelentős ipari-innovációs bázis. S a Rheinmetall Hungary Zrt. a ZalaZone Ipari Park Zrt. és a Rheinmetall Landsysteme GmbH közös vegyesvállalataként Európa egyik legkomplexebb off-road tesztkörnyezetét is kialakítja.

A gyár alapkövét egy honvédségi helikopter emelte be, amit a résztvevők kivetítőkön követhettek nyomon. Az időkapszulába az üzem alaprajzát és látványtervét helyezték el. Mint elhangzott: a gyár 2023-ban kezdi meg működését.

Az alapkőletétel résztvevői és szónokai. Korom Ferenc, Háry András, a ZalaZone Ipari Park Zrt. vezérigazgatója, a Rheinmetall Hungary Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Armin Papperger, Palkovics László, Benkő Tibor, Maróth Gáspár, Vigh László és Balaicz Zoltán Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Benkő Tibor honvédelmi miniszter leszögezte: a Lynx-­gyár megépítése Zala megyének és Magyarországnak egy­aránt hatalmas előrelépést jelent. Hozzátette: a kormány elkötelezett a honvédség fejlesztésében, „erős nemzeti hadsereg nélkül ugyanis nincs nemzeti megbecsülés, nemzeti önbecsülés és nemzeti érdekérvényesítés sem”. A honvédelem, jelentette ki a miniszter, nemzeti ügy, amely három alappilléren nyugszik: a honvédség felkészültségén és eszközein, az erős és egységes NATO-szövetségen, valamint az állampolgárok haza és a nemzet ügye iránti elkötelezettségén.

– Míg korábban a szövetségen belül hosszú időn át potyautasként jellemezték Magyarországot, mára elértük, hogy NATO-szövetségeseink felnéz­nek ránk, s minőségében, volumenében, gyorsaságában is példaértékűnek tekintik a hazánkban végbemenő haderőfejlesztési folyamatot – közölte a honvédelmi miniszter.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédében arról szólt: a Rheinmetall-lal kötött együttműködéssel „a kor kihívásainak megfelelő, még erősebb, még ütőképesebb honvédséget” hoznak létre.

– A mai alapkőletétel a magyar hadiipar fejlődésének legújabb állomása – folytatta a vezérezredes. – Az üzem és a közelében létrejövő tesztkörnyezet emellett kedvező hatást gyakorol a munkaerőpiacra, és hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója kiemelte: a Zalaegerszegen létesítendő gyár, mint a mesterséges intelligencia kompetencia-központja, egyedülálló lesz Európában, az itt kialakítandó technológiával és digitális berendezésekkel a katonákat is meg tudják majd védeni. Hozzátette: a jövőben a mesterséges intelligencia része lesz a harcászati rendszereknek, „akinél a gyorsabb és a legjobb digitális rendszer van, az a győztes”. Leszögezte: 10-15 évig egészen biztosan a zalai technológia lesz a legjobb a világon, az amerikait is megelőzve. Elárulta: a Rheinmetall a következő időszakban több mint 600 millió eurós fejlesztést tervez Magyarországon, ami a fegyver- és lőszergyártásban, valamint a kutatás-fejlesztésben is vezetővé teszi hazánkat Európában.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az alapkőletételt köve­tően jelentette be, hogy Várpalotán a vegyesvállalat következő beruházásaként két üzemet alapítanak. Az egyik egy hexogén- (más néven RDX-) robbanóanyag-gyár lesz, „amelynek felépülése az európai közösség számára is komoly jelentőségű, hiszen Európában hiány van robbanóanyagokból”. S ezzel kombinációban nagykaliberű lőszereket, valamint aknavető­gránátokat állítanak majd elő a Veszprém megyei városban, ebbe a beruházásba integrálva az állam által megvásárolt Hirtenberger aknavetőgyár grá­nát­gyártását. Az erről szóló megállapodást e rendezvényen írták alá.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos közölte: már 80 százalékos készültségi szinten áll a tesztpálya, ami határidőre, jövő év végére teljesen elkészül. „Jó helyre, a járműipar folyamatosan fejlődő Szilícium-völgyébe érkezett a hadiipari beruházás” – mondta.

– Ez a fejlesztés jelentőségét tekintve minden korábbi álmunkat felülmúlta – szögezte le beszédében Balaicz Zoltán polgármester. – Ígérem, hogy Zalaegerszeg önkormányzata, intézményei és teljes közössége mindent el fog követni azért, hogy ez a beruházás igazi sikertörténetté váljon, mely meghatározza és újrapozicionálja a zalai megyeszékhely és kicsit talán Magyarország jövőjét is.

 

Előzmény:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/2023-tol-tankokat-gyartanak-zalaegerszegen-4496117/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában