Díszben fénylő ablakok, üzenetek

2020.12.03. 16:25

Különleges adventi kalendáriummal várják a karácsonyt Alsópáhokon

Élő adventi kalendáriummal készülnek karácsonyra a település lakói. Minden este más-más család, közösség díszíti fel s világítja ki ablakát, az erről készült fotót pedig, egy üzenettel, a falu közösségi oldalán mutatják meg országnak-világnak.

Péter B. Árpád

Nagy Anita Lilla az Alkotóház ablakait díszítette fel, övé volt a második nap

Advent első vasárnapján indult a sorozat, amelyről az ünnepre így 26 fotó tanúskodik majd a Facebookon.

– Láttunk hasonló kezdeményezéseket az ország több pontján, s úgy gondoltuk, meghonosítjuk ezt Alsópáhokon is – fogalmaz Nagy Anita Lilla, az Alkotóház programkoordinátora, elárulva, gyorsan elkeltek az ablak: családok, vállalkozások, intézmények csatlakoztak.

Nagy Anita Lilla az Alkotóház ablakait díszítette fel, övé volt a második nap

Advent első vasárnapja Bóka Tibor plébánosé volt, aki ezt írta fotója mellé: „Ebben a rendkívüli, pandémiás adventben tudjunk a belső felé fordulni, fedezzük fel a másik emberben a közénk született Istent! Éljünk egymás mellett szeretetben, békességben!” Mások versekkel, idézetekkel fejezték ki eddig érzéseiket.

– Nem lehet közösség nélkül élni, létezni, s jó, ha picit egymásra tudunk figyelni, megoszthatjuk gondolatainkat – folytatja Nagy Anita Lilla. – Akik csatlakoztak, nem versenyként fogják fel, nem egymást akarják túllicitálni: mindenki saját magát adja, s ezzel gazdagítja a települést, mindannyiunkat.

Alsópáhokon azt tervezik, az adventi idő végén egyben is megmutatják az ablakokat és az üzeneteket, például egy internetes könyvtárban, esetleg a faluújságban, vagy karácsonyi meglepetésként szórólapon. A formáról hamarosan döntenek.

– Örülök, hogy kreatív kollégáink vannak, akik újdonságokat hoznak a település életébe – kapcsolódott a beszélgetésbe Czigány Sándor polgármester. – Ennek az adventi kezdeményezésnek is nagyon jó a visszhangja, szeretettel fogadták az itt élők, illetve az innen elszármazottak is.

Az élet úgy rendezte, hogy az első ablak a plébánosé, az utolsó, a 24-i pedig a polgármesteré lett, vagyis az adventi sorozatot a helyi egyházi vezető nyitotta, s a világi zárja. Utóbbinak azonban története van.

– Természetesen mi is jelentkeztünk – meséli Czigány Sándor –, s épp azon tanakodtunk Anitával, melyik nap legyen a családomé, amikor jött a sugallat: a 24-es számú házban lakunk, így hát legyen a miénk a 24-e, a Szenteste, amelyre idén így dupla örömmel készülünk otthon.

A polgármester hozzáteszi: csak közösségben lehet sikeres az ember, s egy település is, ez az adventi kezdeményezés erre jó példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában