A fejlődésbe vetett hit ékes példája

2020.12.28. 07:00

Az emberek összefogása meghozta a pozitív változást az Kisgörbő életébe

Tizenkét csillag, 2637 LED-fény, húsz koszorú került a falu templomának környékére, régi iskolaépületére az idei ádventkor.

Győrffy István

Kozma Gábor polgármester: Úgy gondoltuk, kihívjuk egy meccsre a tornateremben lakó szellemeket

– Mindezek jóságot, érzelmet, önkéntességet, hangulatot és összefogást hoztak adventre Kisgörbő életébe. A fény az élet! Néhány, a jövőt értő és érző ember segített megvalósítani ezt a gondolatot, s bebizonyítani, hogy a régi iskolánk szebb lehet éjszaka, mint nappal. Az üzenete pedig az, hogy a két és fél hektáros terület, plusz az épületek állaga folyamatosan romlik. Itt található a tornaterem is, amit mindennap használni szeretnénk. Nagy terhet ró az önkormányzatunkra mindennek a fenntartása, amit 2004-ig, évtizedeken át négy település finanszírozott, töltötte meg gyerekkel, pedagógusokkal a termeit. Az iskola 16 éve nem működik, jelenleg turistaházként kívánjuk hasznosítani, de magasabb minőségben, mint ahogy eddig tették az elődeink. Szóval, arra gondoltunk, hogy ne legyen se este, se nappal egy „zombitanya” benyomása a helynek. Ezzel a kivilágítással kívántam életet lehelni bele, mindezt diszkrét módon, üzenve, hogy van jövője az épületeknek – mondja Kozma Gábor, a falu polgármestere.

Kozma Gábor polgármester: Úgy gondoltuk, kihívjuk egy meccsre a tornateremben lakó szellemeket

Hogy ebben jól gondolkoznak, azt a teljes év történései bizonyítják. Elmondja, hogy harminchét évvel ezelőtt ez a kisközösség nagyot álmodott. Kisgörbőn négy falu – Vindornyaszőlős, Nagygörbő, Döbröce és Kisgörbő – helyi kollektíváinak összefogásával, sok-sok társadalmi munkával, másfél év alatt tornateremet építettek.

Ezt az elhagyott kertet parkká alakítják

– Úgy gondoltuk, hogy kihívjuk egy meccsre a tornateremben lakó szellemeket, s ha győzünk, ők elhúzhatnak, mi pedig újra rúghatjuk a gólokat, újra lehet röpizni, zsákolni. Az év elején meghirdettünk egy jótékonysági svédasztalos borestet, amit a járvány miatt csak szeptember 28-án tudtunk megtartani a faluházban. Egymillió nyolcvanezer forint gyűlt össze a termünk felújítására, amit vagy száz támogató adott össze. Ez a példa mások számára is reményt keltő lehet, jó célokért összefognak az emberek. Részben már el is kezdődött a felújítás, elkészült a tervezés, ami alapvetően állagmegóvásra irányul, az érintésvédelem, a baleset-mentesítés, a zárhatóság, a tisztasági festés, egyes torna- és sporteszközök felújítása a cél, amit sok önkéntes munkával akarunk teljesíteni – sorolja Kozma Gábor, s a közösségépítés további sikerére tér ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Novák Katalin miniszter levélben tájékoztatta őket arról, hogy egyedi elbírálás alapján, az idősbarát tevékenységüket elismerve, háromszázezer forint támogatásban részesítette az önkormányzatukat. A pénzt a kisgörbői Kézfogás nyugdíjasklub példamutató közösségi munkájának támogatására fordítják. Túrabotokat, kis hátizsákokat, és egy hordozható bluetooth-os hangfalat vásárolnak belőle a piknikekhez, a nyugdíjas-összejövetelekhez, ugyanis a klubjuk csatlakozott az országos gyalogló mozgalomhoz. Mindezen túl alaposan kiveszik a részüket a faluszépítő munkákból is, ami jövőre látványos változást hozhat Kisgörbőn.

Több mint egymillió forint gyűlt össze a felújításra, nem csak a kisgörbőiektől Fotók: Győrffy István

– A falunk központja jövőre gyökeresen és látványosan megváltozik! Öt Magyar Falu Programban indultunk, melyből az „Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása-2020” című pályázaton sikerült közel 5 millió forintot nyernünk. Remélhetőleg Kisgörbő egy régi sebhelyét sikerül eltüntetnünk. A templommal szemben, több út találkozási pontján tizennyolc éve elhanyagoltan, gazosan burjánzik egy telek, amely külföldi tulajdonban volt. Ennek helyére álmodtuk meg a Kisgörbői Kisparkot, közösségi kertet, ahol végre lesz egy szabadtéri központja a településünknek. A műemlék templomunk környezetében létesül ez a közösségi kert, parkolóval, ősfás környezetben legalább kétezer négyzetméteren. Ez is példa arra, hogy Kisgörbőnek van és lesz is jövője, nyitott a falu a változásra – hiszi Kozma Gábor, aki kitér a közösség szellemi és kulturális gyarapodásáért indított programjukra, a Kisgörbői Esték rendezvénysorozatukra, melynek keretében minden hónapban érdekes és izgalmas előadásokra várják nemcsak a település lakóit. A vidéki kis településeknek egymást kell segíteniük, amit tud az egyik, azt nem tudja a másik... Egy település élete nem tarthat kizárólag a falutábláig.

– Az első alkalommal múltidézésre invitáltuk a közösséget. Ezt komoly kutatás előzte meg, feldolgoztam az elmúlt százhúsz évben Kisgörbőről megjelent újságcikkeket, amelyekből egy több generációt érintő történeti áttekintés készült. Mondhatom, településünknek komoly, tiszteletet parancsoló múltja van. Tudom, hogy csak az a település képes hosszú távon tervezni, amely tisztában van az értékeivel és az elmúlt sok száz év alatt itt éltek cselekedeteivel, életével. Elmondtam, biztosan megtaláljuk magunkat a múltunkban és így még érintettebbek leszünk a jövőnkben. Sajnos, a járvány miatt fel kellett függesztenünk a programot, amit annak elmúltával folytatunk, hiszen meghívtuk már a vadmadárkórház állatorvosát, felnőtteknek szóló bábszínház-előadást, Zalát és a településeit bemutató előadót, zongoraművészt és így tovább – sorolja, optimistán nézve a jövő év elé Kozma Gábor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában