Apró szívek a városi ablakokban

2020.12.10. 11:30

A Szív és Érbeteg Egyesület gazdag közösségi életét is korlátozza a világjárvány

Arany Horváth Zsuzsa

Adventi műsor 2019-ben, előtérben Horváth Miklósné és Lang Jánosné Fotók: Szív- és Érbeteg Egyesület

Ebben az évben súlyos csapást mért a világjárvány az emberi kapcsolatokra, a barátságok ápolására, s nem kímélte az összetartozó, hasonló élethelyzetben lévő csoportok, klubok, egyesületek terveit, programjait. A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület számára is nehéz hónapokat jelentett a kényszerű elzártság.

Adventi műsor 2019-ben, előtérben Horváth Miklósné és Lang Jánosné Fotók: Szív- és Érbeteg Egyesület

A szív- és érrendszeri betegségekkel, vagy szívműtéten, infarktuson átesett, korunk egyik leggyakoribb alapbetegségével együtt élő zalaegerszegiek számára 1988-ban hozták létre az egészségvédő klubot, méghozzá dr. Zörényi István főorvos kezdeményezésére. A klub az érintetteknek és családjaiknak máig segít abban, hogy együtt tájékozódjanak az egészségőrző praktikákról, együtt szerezzenek vidámító élményeket, együtt üljék meg a nagyobb ünnepeinket.

– Ez az év sajnos nem tette lehetővé, hogy a terveinket megvalósítsuk, reméljük, jövőre mindent bepótolhatunk – fejezte ki optimizmusát Halász Vincéné Vera, az egyesület alelnöke, hozzátéve, igaz, hogy hétfőnként közös virtuális kávézást iktattak a napjaikba, a személyes találkozókat nem helyettesítheti.

A közel 110 főt számláló klub tagjainak nagyon hiányzik a heti háromszori rendszeres torna, amit Dobosné Szuhay Marianna gyógytornásznak köszönhetnek. Most nem járhatnak be a kórház által biztosított terembe, ahogy a havi rendszerességgel jelentkező, s természetesen nemcsak a tagoknak szóló, hanem mindenki számára nyitott egészségügyi szakmai előadásokat sem szervezhették meg., pedig ezek a betegségmegelőzésre, a prevencióra irányították a figyelmet. Dr. Németh Barnabás főorvos, az egyesület elnöke és az aktív elnökség persze azon munkálkodik, hogy ne szakadjanak el egymástól. Karácsony közeledtével például meghirdették a „fénylő ablakok” elnevezésű felhívást. Ezért gyönyörködhetünk a város több pontján szívvel ellátott, feldíszített világító ablakokban, amelyek jelzik, itt a klub tagjai élnek. Ezzel egyben köszönetüket szeretnének kifejezni a különösen nehéz munkát végzőknek, az egészségügyben dolgozónak.

– Pedig ígéretesen indult 2020, januárban farsangi vigasságot tartottunk, „Szívszaggató lakodalmas” címmel, akkor még sejtelmünk sem volt , hogy az év folyamán a távolságtartás lesz az elsődleges – folytatta az alelnök. Ezt követte a magyar kultúra napján a „Mesebölcső” teadélután, ekkor Csernik Szende székely mesemondó meséje repítette őket a székely vidékekre. Nyáron két turnusban látogattak el Csörnyeföldére, ahol a velük régóta jó kapcsolatot ápoló Bussay pincészet fogadta őket. Ők is részt vettek támogatóként a Zalaegerszegen tavaly rendezett országos orvos-beteg konferencia és sportnap programjaiban, ami idén Székesfehérváron lett volna.

– A rövid korlátozási szünetben Gálafejen faültetésen vettünk részt 20 fővel, őshonos gyümölcsfákat ültettünk Zalaegerszeg önkormányzata szervezésében. Szerencsére az Idősek hónapja szabadtéri rendezvényeit sikerült megtartatni, így alkalmunk nyílt némi közös sportolásra, túrára, örömködésre.

Képünkön a Kósa család szíves ablaka látható

Az éves közgyűlést viszonylag korán, a korlátozások bevezetése előtt egy héttel megtartották, ezt legalább nem kell bepótolniuk. De minden más elmaradt tervet szeretnének 2021-ben megvalósítani. Például az idén tavaszra tervbe vett látogatást Deák Ferenc falujába, Kehidakustányba, ahol a március 15-i közös ünneplést szeretnék megejteni. Vagy a gyalogtúrákat, a kirándulásokat, baráti összejöveteleket.

– Ezt az alkalmat szeretnénk megragadni, hogy minden tagtársunknak jelezzük: bár a Zalaegerszegi Szív és Érbeteg Egyesület a pandémia miatt törölni kényszerült megszokott, kedvelt rendezvényeit, így a közös karácsonyi ünnepséget is, ahol rendszerint a dalkör ad érzelemdús műsort, reméljük, hogy 2021-ben már távolságtartás nélkül találkozhatunk, s a rendezvények ismét színesíthetik hétköznapjainkat – üzente lapunkon keresztül Halász Vincéné Vera az egyesület tagjainak, aktivistáinak, barátainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában