új funkciót kap az épület

2020.12.15. 09:00

A felújítás után helyi termékek boltja nyílik Szilvágyon

A magyar állam külön kormányhatározattal biztosít mintegy 24,5 millió forintot közösségi tér kialakítására a göcseji település számára. Szilvágyon az üresen álló szövetkezeti bolt és kocsma épületének szeretnének a beruházással új funkciót adni.

Gyuricza Ferenc

Péntek Katalin a felújításra váró épület előtt

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az épület hasznosításának szándékát több indokkal is alátámasztja Péntek Katalin, a falu polgármestere. Mint mondja, elsődleges céljuk az volt, hogy a faluközpontban található, igencsak rossz állapotú épület ne rontsa tovább a településképet.

– Maga az épület szövetkezeti tulajdonban volt, ám mivel a korábbi tulajdonos hosszú évtizedeken át egyáltalán nem fordított rá figyelmet, többször próbáltuk megvásárolni, mígnem sikerrel jártunk – magyarázta a polgármester. – A következő lépés a felújítás lesz, erre viszont már nem volt elegendő pénze az önkormányzatnak, ezért kértünk kormányzati segítséget. Vigh László országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár kormánybiztos közbenjárásával sikerült 24,5 millió forinthoz jutnunk. Az összeget a Magyar Falu Program keretében átcsoportosítással, külön kormányhatározattal kaptuk meg.

Péntek Katalin a felújításra váró épület előtt
Fotó: Gyuricza Ferenc

Péntek Katalin azt mondja, a 150 négyzetméter alapterületű épület teljes körű felújítást igényel, azaz szükség lesz a tetőcserére, az aljzat és a falak szigetelésére, a nyílászárók cseréjére, valamint a falak külső és belső újravakolására és színezésére. Emellett meg kell újítani az elektromos hálózatot, a régi fakályhás helyett pedig korszerű, gázüzemű központi fűtésrendszert építenek be. A munkálatokat tavasszal szeretnék elkezdeni.

– Az épület hasznosításával kapcsolatban is vannak terveink, az egyik részében például hiánypótló jelleggel egy helyi termék boltot hoznánk létre – folytatta a polgármester. – Ez egyaránt szolgálná a helyi és környékbeli termelők, a helyi lakosság, valamint a térségbe látogató turisták érdekeit. A másik rész funkciójáról egyelőre nem döntöttünk, de az biztos, hogy közösségi térként szolgálna, mert a pályázati támogatást ezen a jogcímen nyertük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában