Nem szakmát, érdeklődési kört választanak

2020.11.13. 14:00

Szeptembertől változott a szakképzési rendszer – széles ágazati szakmai tudás kialakítása a cél

Megváltozott idén szeptembertől a szakképzési rendszer. Az elmúlt két hónapban egyre több információ látott napvilágot. Lapunknak Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója nyilatkozott, aki a legfontosabb újdonságokról számolt be.

Mozsár Eszter

Vizlendvai László főigazgató

Fotó: Seres Péter

A szakképzési centrum a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen több online szülői értekezletet tartott, különböző fórumokon tájékoztattak. A nyolcadikosoknak kevés idejük maradt a gondolkodásra, közeleg a határidő, amikor véglegesen dönteni kell. Azok a felnőttek, akik szakmát szeretnének tanulni, kétéves szakképző iskolai vagy technikumi képzésre jelentkezhetnek, 25 év alatt akár nappali tagozatra is. Két szakmát még mindig ingyen lehet tanulni, ám a második szakképesítést már csak esti vagy levelező rendszerben, munka mellett lehet megszerezni. Az Országos Képzési Jegyzék – igazodva az uniós tendenciához – már csak 174 alapszakmát tartalmaz.

Vizlendvai László főigazgató
Fotó: Seres Péter

– A gazdaság, az ipar, a technológia nagyon sokat változott, fejlődött az utóbbi időben, így a tanulóknak fel kell venni ezt a gyorsabb ritmust – mondta Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója. – A Szakképzés 4.0 stratégia követi a munkaerőpiaci folyamatokat. A jelenlegi képzési struktúra sokkal rugalmasabb, figyelembe veszi a diákok készségeit, képességeit, engedi az iskolák közötti átjárhatóságot. Két iskolatípus jelent meg, az ötéves technikum a régi szakgimnáziumok helyett és a hároméves szakképző iskola. A technikumban a tanulók a 9. és 10. évfolyamon úgynevezett ágazati alapképzésben vesznek részt, ekkor oktatják a közismereti tantárgyakat. A 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek. Ez­után szakosodnak a választott irányba. Negyedik év végén érettségit tesznek magyarból, matematikából és történelemből. A 13. évfolyamon az idegen nyelvet még tovább tanulják, ezzel együtt lesz a technikusi vizsga. Utóbbi emelt szintű érettséginek felel meg. Egyszerre kapják kézhez az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. A minisztérium több egyetemmel egyeztetett, így öt év múlva azonos ágazaton belül a technikumban végzett hallgatókat sikeres vizsga esetén felvételi nélkül felveszik a felsőoktatásba.

– Hol folyik a gyakorlati oktatás?

– Az első két évben az oktatóintézmények ezt helyben oldják meg, utána piaci környezetben, vállalatoknál szereznek gyakorlatot a diákok. Emellett, főleg a gépészeti szakmákban, a Zalaegerszegi Duális Képzőközpont áll majd rendelkezésre, ami egyébként átalakul ágazati képzőközponttá.

– Mi jellemzi a szakképző iskolákat?

– A három évig tartó szakképző iskola a szakmai tantárgyakra fókuszál. Az első év megalapozza az ágazati ismereteket, majd a következő két évben duális, azaz munkahelyi körülmények között zajló képzés folyik, ami vizsgával zárul. Természetesen ezt követően is nyitott a lehetőség az érettségi vizsga vagy a technikusi végzettség megszerzésére. Mindkét iskolatípusnál fontos még, hogy nem tanulói szerződést kötnek a diákokkal, hanem munkaszerződésük lesz a piaci szereplővel.

– Lesz átjárhatóság az intézmények között?

– A 10. évfolyam végéig, az ágazati alapvizsgáig gyakorlatilag mozgásképes a tanuló. Ha úgy érzi, hogy könnyebb lenne neki a szakképzés, akkor átmegy a szakképző iskolába. Ha gimnáziumból szeretne átjelentkezni, azt is megteheti.

– A kamarák és önök több helyen hangoztatták, hogy a mostani fiatalok nem szakmát választanak elsősorban, hanem inkább érdeklődési kört.

– A megújult szakképzési rendszerben olyan életpályamodellt szeretnénk nyújtani, ahol már korán tisztában vannak képességeikkel, amihez ágazatot tudnak társítani. Másrészt egy-két éven belül még változtathatnak az eredeti elképzelésükön, így bízunk abban, hogy néhány év múlva több szakember lesz a gazdaságban és kevesebb lesz a pályaelhagyó.

A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a többi intézményhez hasonlóan egyelőre online formában informálja a hozzájuk fordulókat. Vizlendvai László hozzátette: változni fog a pályaválasztás mikéntje is, ugyanis a nagy rendezvények helyett a tematikus nyári táborok, az élményalapú pályatanácsadás és pályaválasztási szakkörök kerülnek majd előtérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában