Koronavírus Zalában

2020.11.03. 07:00

Rendelést leadni már csak maszkban lehet – Zalai vendéglátósokat kérdeztünk az új rendeletről

Hétfőtől az éttermekben kötelesek maszkot viselni, kivéve, amíg az ételt és italt elfogyasztják, valamint nyilvános zenés-táncos eseményen is kötelező lesz az arc eltakarása. Az új rendeletről zalai vendéglátósokat kérdeztünk.

Benedek Bálint

A vendéglőkben is maszkban kell ezután ülni egészen addig, amíg meg nem érkezik az asztalra a megrendelt étel és ital. Mihácsi Dávid az Ötvöskónyiból érkezett Kovács Ádám és Fowler Ibolya rendelését rögzíti

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Maszk az étteremben

A vendéglátó egységek alkalmazottai már hozzászokhattak az arcot eltakaró maszkhoz, hiszen tavasszal először őket kötelezték ezek viselésére. Azzal egy időben a kézfertőtlenítőket kihelyezték, melyek azóta is szolgálják a higiéniát és a betérők biztonságérzetét. Mihácsi Dávid, az M55 Bisztró üzletvezetője alaposan utánajárt az új rendelkezésnek, mely szerint a vendégnek az étterembe való belépéskor maszkot kell húzni, amit az étel és ital rendelésénél is magán kell tartania, ám miután valamelyik igényelt tétel megérkezik, levehető a maszk. Természetesen evés vagy ivás közben nem kell állandóan leés felhúzni az arcmaszkot.

- Viszont ha elhagyja az asztalt a vendég, s például felkeresi a mellékhelyiséget, vagy újabb rendelést szeretne leadni, ismét köteles feltenni a maszkot – hangsúlyozta Mihácsi Dávid. – Persze, tartunk némi viszszaeséstől, néhány vendégünk már kilátásba helyezte, hogy inkább megrendeli az ételt. Annyi biztos, a szabályokat betartatjuk, felszólítjuk az embereket a maszk viselésére. Egyelőre az elején járunk, de remélhetőleg az emberek partnerek lesznek ebben, s folytatódhat az élet – mondta.

A vendéglőkben is maszkban kell ezután ülni egészen addig, amíg meg nem érkezik az asztalra a megrendelt étel és ital. Mihácsi Dávid az Ötvöskónyiból érkezett Kovács Ádám és Fowler Ibolya rendelését rögzíti Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Ebben bízik egy másik belvárosi étterem, a KNYSA üzletvezetője, Gráczki Ákos. Hozzátette: ettől függetlenül némi forgalomcsökkenésre számít, hiszen nem mindenki viseli el a maszkot az asztalnál ülve. Még arra is felkészültek, hogy a szabályról megfeledkezett vendégeiknek egyszer használatos szájmaszkot biztosítanak, kezdetben lehetséges, hogy ajándékba adják ezeket.

– A kollégáink napi nyolc órában takarják el az arcukat, fertőtlenítik az asztalokat, de kitartanak – tette hozzá. – Olykor nehéz, de még mindig jobb ez a kis kellemetlenség, mint amikor márciusban be kellett zárnunk. Az új szabályozást szigorúan be kell tartatnunk, ezt a vendégeinknek jó lenne valóban megérteniük, hiszen megszűnt a méltányosság intézménye. A pénzbüntetés mellett egy egész évre bezárhatják az éttermet. Ezt nem kockáztathatjuk.

Beszéltünk olyan vendéglátósokkal is, akik névvel nem vállalták a véleményüket. Szerintük az emberek többségének tele van a hócipője az ilyen döntésekkel, politikai indokokat és különféle összeesküvés-elméleteket sejtenek a háttérben. Egyikük félti a vendégeit, hogy elpártolnak tőle. Nem szeretné, ha bezárnák a bárját. Abban már most biztos, hogy háborgó vendégből lesz bőven. Egy szintén névtelen tulajdonos úgy érzi: hiba lenne a kormányt hibáztatni, ugyanis Európa számos országában a magyarnál

sokkal súlyosabb intézkedéseket hoznak.

Megpecsételték a sorsukat

Az új szigorítások értelmében a szórakozóhelyeken is kötelező lesz az arc eltakarása. Vig Henrietta, a Kanizsa Club tulajdonosa és üzemeltetője szerint ezzel tulajdonképpen megpecsételték a sorsukat.

– Az október 31-ei összejövetel volt az utolsó buli, a maszkos verziót nem vállaljuk, bizonytalan időre bezártunk – jelentette ki Vig Henrietta. – Az emberek ilyenkor felszabadultan mulatnak, egy bizonyos alkoholmennyiség után valakinek nem lehet megmagyarázni, hogy igenis viseljen maszkot. Nem szeretnék senkivel konfliktusba keveredni, nem látok rációt abban, hogy ez a verzió hosszú távon működőképes lenne. A helyzet bizonytalan, még csak a jövőt sem sejtjük, nem tehetünk mást: figyeljük a híreket.

A másik kanizsai diszkó, a Rush Club ügyvezetője, Gerencsér Dávid fővárosi tapasztalatokra hivatkozva eldöntötte: egy próbát megér az úgynevezett maszkos buli megtartása. Hozzátette: a higiéniára különösen ügyeltek eddig is, a maszk viselését megpróbálják betartatni a vendégeikkel. Aki viszont nem hajlandó együttműködni, azt felszólítják a maszkhasználatra, ha akkor sem engedelmesedik, kitessékelik. Egyébként arcmaszk nélkül nem lehet a szórakozóhely területére belépni.

– Budapesten korábban kísérleti jelleggel szerveztek ilyen partikat – mesélte. – Az internetes közösségi oldalunkon tartott szavazásunk értelmében a vendégeink 53 százalékban eljönnének egy ilyen eseményre. Meglátjuk, miként alakul „élesben”, ezután döntünk a jövőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában