Koronavírus Zalában

2020.11.02. 18:45

Hogy élik meg az osztrák vendéglátósok az új szigorításokat?

Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár, egészségügyi szakemberekkel folytatott egyeztetését követően bejelentette, drasztikus szigorításokat vezet be kedd nulla órától Ausztriában.

Barankovics Ildikó

Forrás: Pixabay

Ausztriában keddtől a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt, bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton.

A járvány okozta intézkedés rengeteg magyar vendégmunkást is érint, de vajon pontosan hogyan érinti Őket kérdésünkre a keszthelyi származású Lőrincz Ferenc válaszolt, aki feleségével közösen üzemeltet egy kis vendéglátó egységet a mesés Zell Am See partján, egy hotel alsó szekciójában.

- Forgalomban nálunk remélhetőleg nem lesz óriási kiesés hiszen ketten dolgozunk a feleségemmel az üzletben, így a kiszállítást is megtudjuk oldani: én vagyok a konyhán a feleségem pedig intézi a rendeléseket – meséli.

Lőrincz Ferenc és felesége Szilvia

Ferencék még 2019 telén nyitották meg olasz éttermüket, ami az olasz nemzeti ételekre, tésztákra, halakra és természetesen a pizzára szakosodott. Ahogy azt a tulajdonos is elmondja szerencsések voltak jó forgalmat sikerült produkálniuk tavalyi induláskor, aztán tavaszi első járványügyi lezárásnál elvitelre készítették az ételeket, ez sajnos nem hozta meg a várt forgalmi sikert, hiszen az első hullámnál nem mozdultak ki az emberek a lakásukból.

Ferenc az olasz konyha nagymestere.

-A jelenlegi szabályozás este nyolcig engedélyezi az éttermek nyitva-tartását, azaz házhoz szállítást talán nem okoz majd akkora kiesést -mondja Ferenc aki hozzáteszi ők még szerencsések, nem kell leállniuk mint az éttermük feletti hotelnek, ami március óta nem nyitott ki.

Persze a többség nem étterem tulajdonosként dolgozik az osztrák sógoréknál, nekik a munkanélküliség helyett lehetőség az un. Kurzarbeit / csökkentett munkaidő, amit a többség igénybe is vesz: 4 óra munkavégzést jelent és a dolgozó rendes nettó fizetése 80-90 százalékát megkapja, ezzel segíti az osztrák állam a gazdaság tovább működtetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában