hosszas folyamat eredménye

2020.11.04. 14:00

Felszámolják a szelektív szemétgyűjtő szigeteket Zalalövőn

Végleg megszünteti a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket a város területén a település önkormányzata. A felszámolás oka kettős, egyrészt az előírttól eltérő használat miatt döntöttek így, de az is hozzájárult a megszüntetéshez, hogy a szolgáltató ma már a háztartásoktól is szelektíven szállítja el a hulladékot.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal a polgármesteri hivatal udvarára beszállított hulladékgyűjtő edényeknél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A hulladékgyűjtő szigetek végleges felszámolása hosszas folyamat eredménye volt, egyes pontokat – mint ahogy arról annak idején lapunkban is beszámoltunk – már az elmúlt önkormányzati ciklus alatt megszüntettek.

Gyarmati Antal a polgármesteri hivatal udvarára beszállított hulladékgyűjtő edényeknél
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Már akkor is a rendeltetésszerűtől eltérő használat volt az ok, akárcsak a mostani döntésünk esetén – magyarázza Gyarmati Antal polgármester. – Rengeteg olyan esetről számolhatnánk be, amikor nem a megfelelő gyűjtőedénybe került a hulladék, ezért a szolgáltató visszautasította azok ürítését és elszállíttatását, ilyenkor mindig az önkormányzatnak kellett fedeznie a költségeket. Arra is gyakran volt példa, hogy ezeket a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket szemétlerakónak tekintették egyesek, s így próbáltak megszabadulni nagyobb mennyiségű kommunális hulladékuktól, vagy még rosszabb esetben építési törmeléküktől, netán a veszélyes hulladékuktól.

Gyarmati Antal azt is mondja, annak idején, amikor a szelektív hulladékgyűjtő szigetek létesültek, még volt létjogosultsága az ily módon történő szelektivitásnak, mára azonban eljárt felette az idő. A szolgáltató ma már a háztartásoktól is szelektív módon szállítja el a hulladékot, ezért egyben azt is kérik a lakosságtól, hogy a jövőben lehetőség szerint csak a szállítást végző dolgozóktól, valamint a polgármesteri hivatal portáján egyaránt beszerezhető zsákokba gyűjtsék a kilapított ásványvizes, üdítőitalos palackokat, a csomagoló fóliát, nylon tasakokat, az élelmiszerek tárolására használt műanyagot, a tisztára mosott flakonokat, kannákat, a fém csomagolóanyagokat, azaz a különböző italos és konzervdobozokat, a papírtartalmú italos dobozokat, valamint az egyéb újrahasznosítható papírhulladékot. Ezeket a zsákokat rendeltetésszerű használat esetén havonta egy alkalommal, minden hónap harmadik péntekén külön térítés nélkül szállítja el a szolgáltató. Gyarmati Antal azt is hozzátette, ezzel a módszerrel a szelektív szigeteken korábban elhelyezhető hulladék közül egyedül az üvegedények elszállítása marad megoldatlan, annak leadására ugyanakkor a városi hulladékudvarban továbbra is fennmarad a lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában