Tájházak útja

2020.11.20. 13:00

Beépítik a tájházakat a turisztikai kínálatba

A tájházak és tájértéket bemutató helyek turisztikai kínálatba való beépítésére jött létre az a szlovén–magyar összefogás, amely a Tájházak útja elnevezést kapta. Az idegenforgalmi projekt négy, határ menti megyére terjed ki.

Gyuricza Ferenc

A hegyhátszentpéteri tájház is a csatlakozott turisztikai attrakciók közt található Fotó: Gyuricza Ferenc

Hazánkban Vas és Zala érintett a projektben, megyénkben a Zalai Falvakért Egyesület a konzorciumi partner. A civil szervezet elnöke, Szeder-Kummer Mária elmondta: fő céljuk a kulturális és épített örökség, főleg a tájházak turisztikai kínálatba való beépítése, s ezen keresztül megóvásuk biztosítása.

A határ két oldalán lévő tájházak és tájértéket bemutató helyek fejlesztésére új módszertant dolgoztak ki, amely lehetővé tette a különböző fejlettségi szinten lévő attrakciók minőségi kiegyenlítését, így a hozzájuk kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokat a mai kor elvárásainak megfelelő színvonalra emelték.

A hegyhátszentpéteri tájház is a csatlakozott turisztikai attrakciók közt található Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek a közösség- és termékfejlesztésnek az is célja volt, hogy a régióban található szállodák – amelyek közül több szintén a projekt partnere – bevegyék azokat a termékkínálatukba.

– A projekthez csatlakozó tájházakat és tájértéket bemutató helyeket pályázat útján választottuk ki – folytatta Szeder-Kummer Mária. – Zalából a négy települést összefogó Mesés Hetés projekt, valamint a kehidakustányi tájház és Mariska udvar része a Tájházak útjának, Vasból a hegyhátszentpéteri és a vashosszúfalui tájház, míg szlovén oldalról Stanjevci, Mala Polana, Vitomarci, Ptuj és Podlehnik települések turisztikai attrakciói.

A projekt elvileg 2021 februárjáig tartott volna, ám a pandémia miatt annak záró határidejét jövő év októberéig meghosszabbították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában