Koronavírus Zalában

2020.11.12. 11:30

Az egyéni horgászat továbbra is lehetséges

A gazdasági ágazatok közül a horgászat tekinthető a vírushelyzet egyik nyertesének, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kimutatása alapján soha nem volt annyi horgász hazánkban, mint a most záródó szezonban. A kedd éjfélkor életbe lépő kijárási tilalom, valamint az egyéb korlátozások ugyanakkor erre a szegmensre is komoly hatást gyakorolnak.

Gyuricza Ferenc, Benedek Bálint

Megfelelő védőtávolság betartása mellett a horgászat továbbra is engedélyezett, az általános rendezvénytilalom miatt azonban a versenyek elmaradnak

Fotó: ZH-archívum/Szakony

Miután a horgászat egyéni sporttevékenységnek minősül, így a kihirdetett veszélyhelyzet, illetve a kedd éjfélkor életbe lépett korlátozó intézkedések ellenére is gyakorolható. Mindezt Puskás Norbert, a MOHOSZ azon alelnöke – egyben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke – mondta lapunknak, aki az országos érdekvédő szervezetnél az informatikai és a pályázati támogatási terület mellett Zala és Vas megye felelőse is.

Megfelelő védőtávolság betartása mellett a horgászat továbbra is engedélyezett, az általános rendezvénytilalom miatt azonban a versenyek elmaradnak
Fotó: ZH-archívum/Szakony

- Egyelőre mi is tanulmányozzuk a jogszabályokat, ezért a MOHOSZ még nem adott ki közleményt a miniszterelnök által bejelentett, már a kormányrendeletben megjelent korlátozásokkal kapcsolatban, de az már látható, hogy az egyéni horgászat továbbra is lehetséges, s azt a szigorítások sem érintik túlzott mértékben – magyarázta Puskás Norbert. – Ezt kifejezetten jó hírnek tekintjük, hiszen mind gazdasági szempontból, mind az emberi szükségletek kielégítése érdekében szükség van arra, hogy ebben a szörnyű helyzetben is legyen lehetőségünk a kikapcsolódásra, pihenésre, amit sokak számára a horgászat jelent. A tavasz már megmutatta, hogy ez a szabadidős sporttevékenység milyen fontos az emberek számára, a kijárási korlátozást követően rengetegen jelentek meg a vízpartokon, hetente ötezer fővel nőtt az általunk regisztrált horgászok száma, ami a nyár végére valóban rekordmagas számot eredményezett.

Puskás Norbert azt mondja, a tagszervezetektől hozzájuk eljutott információk szerint nemcsak azok vettek horgászbotot a kezükbe, akik utoljára talán gyermekkorukban hódoltak ennek a hobbinak, de az újonnan levizsgázottak száma is ugrásszerűen megemelkedett. A MOHOSZ ezért folyamatosan szervezte az állami horgászvizsgákat – természetesen a szükséges járványügyi előírások betartása mellett.

- Ősszel és télen nyilván más lesz a helyzet, hiszen a szezon vége felé járunk, az időjárás sem olyan kedvező, mint tavasszal és nyáron volt, de továbbra is arra számítunk, hogy lesznek horgászok a vizek mentén – folytatta az alelnök. – A kormányrendeletben megfogalmazott korlátozások is szigorú keretek közé szorítják a tevékenységet, a kijárási tilalom miatt úgy gondolom, éjszakai horgászatra nem lesz lehetőség. Ez alól azok a horgászhelyek sem kivételek, amelyek szálláshellyel együtt kínálják a pecázás lehetőségét, hiszen a kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: kereskedelmi szálláshelyek csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak, márpedig a horgászat turizmusnak minősül. Véleményem szerint éjszaka még azok sem horgászhatnak, akik saját tavakkal rendelkeznek, hiszen a kijárási tilalom alól felmentést a munkavégzés ad. Eszerint halőri tevékenység végezhető lenne, de ha nincs horgász, akkor az is felesleges.

Puskás Norbert kérdésünkre azt is hozzátette, az általános rendezvénytilalom miatt versenyek sem tarthatóak. Tapasztalataik szerint ezt az egyesületek is így látják, a már meghirdetett versenyeket sorra mondják le. Lapunkhoz eljutott információ szerint a hét végére tervezett zalalövői pergető horgászverseny is elmarad.

A veszélyhelyzeti szigorítással kapcsolatos részleteket már a nagykanizsai Zrínyi Horgászegyesület elnökének segítségével igyekeztünk kibontani. Szépligeti Ferenc szerint a kormányrendelet a horgászatra, mint szabadidős sport tevékenységre is hatással van.

- Fontos leszögezni, hogy a megfelelő védőtávolság betartása mellett a horgászat továbbra is engedélyezett – magyarázta. – Ami viszont szigorítás, hogy igazodni kell a kijárási tilalom által szabályozott idősávhoz, azokon a horgászhelyeken, ami közterületnek minősül. Ennek értelmében 20 órától reggel 5 óráig tilos ezeken a vízpartokon a horgászat. A nappali órákban tehát továbbra is hódolhatnak a sporttársak a szenvedélyüknek. A védőtávolság megtartása, a fertőtlenítés ezután is kötelező, valamint nyomatékosan kérjük a megszokott üdvözlési formák mellőzését.

Szépligeti Ferenc hozzátette: a korlátozás az egyesület működését is jelentősen befolyásolja. Tilos a rendezvények, horgászversenyek megrendezése, de a közgyűlések, kiállítások és fórumok megtartása szintén nem engedélyezett. Az egyesület ügyviteli feladatait a személyes kontaktus mellőzésével, elektronikus úton, illetve videó konferencia alkalmazásával látják el.

A kanizsai egyesület vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség folyamatosan tájékoztatja a tagegyesületeket a vonatkozó rendeletekről. Egyesületük az internetes közösségi média csatornákon keresztül próbál minden szükséges információt megadni a tagságnak, hogy a szabályok betartásával, biztonságosan a továbbiakban is látogathassák a vízpartokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában