csak egészséges donorok jelenjenek meg

2020.11.04. 07:00

A vérellátókban nem vesznek mintát

A beszállított minták laborkivizsgálásával az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) is részt vállal a koronavírus elleni védekezésben. A vérgyűjtési helyszíneken azonban mintavétel nem történik, ezért az OVSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen céllal senki ne jelentkezzen náluk.

ZH

Aki teheti, akár éppen a szabadságát tölti, szánjon egy órát a véradásra, kérik a szervezők s a példát mutatók Fotó: Pezzetta Umberto

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A PCR-vizsgálatokat az OVSZ külön laboratóriumban és csak az egészségügyi szolgáltatók által levett mintákon végzi, segítve ezzel a fertőzésgyanús személyek mielőbbi tesztelését. Az OVSZ e tevékenysége a vérellátás és a vérkészítmények biztonságát nem veszélyezteti, a véradók jogszabályban előírt vizsgálatait időben elvégzi. Lakossági mintavétel az OVSZ intézményeiben nem történik és véradók esetében sem végez SARS-CoV-2 vizsgálatot, mivel a koronavírus transzfúzióval nem vihető át, tehát a vért kapó betegek számára ez a vírus kockázatot nem jelent – áll az intézmény közleményében.

Az OVSZ arra kér minden koronavírusos fertőzöttet, hogy mintaadásra ne jelentkezzenek sem az OVSZ intézeteiben, sem a kiszállásos véradásokon, ne veszélyeztessék ezzel vérgyűjtési események biztonságát és eredményességét. Kérik, hogy az ilyen eseményeken továbbra is csak teljesen egészséges donorok jelenjenek meg.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában