Összefogtak a község biztonsága érdekében

2020.11.14. 15:30

A polgármester és az alpolgármester is polgárőrnek állt Galambokon

Kivételes példamutatásról tett tanúbizonyságot nemrégiben Szabó Tamás polgármester és Szabó Lilla alpolgármester. A falu vezetői több helyi lakóval együtt sikeres polgárőrvizsgát tettek.

Benedek Bálint

A faluközpontban található buszvárót sem kímélték a vandálok. A pusztítás nyomait mutatja, balról: Szabó Tamás, Molnár László és Szabó Lilla

Fotó: Szakony Attila

Komolyan veszik a közbiztonságot

Szabó Tamás polgármester elmondta: három évvel ezelőtt egy súlyos testi sértés a bántalmazott halálával végződött a településen. Ez a súlyos bűncselekmény indította el a lavinát és döbbentette rá a faluban élőket, hogy komolyan kell venniük a közbiztonság kérdését.

– A probléma fő oka a vandál módon viselkedő fiatalkorú lakosok folyamatos jelenléte a közterületeken – folytatta. – Gyakran csoportokba tömörülve mászkálnak az utcán, hangoskodnak és nagy hangerővel hallgatják a zenét. Bizony gyakran előfordul, hogy ilyenkor bátornak érik magukat és törnek-zúznak. Volt rá példa, hogy tüzet gyújtottak a kerékpárúton, megrongálták a házak kerítéseit és postaládáit. A faluközpontban lévő buszváró épületét lassan teljesen szétverték, lebontották. A cselekményeket általában illuminált állapotban vagy valamilyen tudatmódosító szer hatására követik el. Ha ez nem lenne elég baj, az utóbbi időben elszaporodtak a zártkerti területeken a rendbontások is. A rendőrség igyekszik törvény adta lehetőségeivel megakadályozni a bűncselekményeket, de teljesítő képességük korlátozott. S persze nem is várható el tőlük, hogy a nap 24 órájában folyamatosan kizárólag ezen az egy településen járőröz­zenek.

A faluközpontban található buszvárót sem kímélték a vandálok. A pusztítás nyomait mutatja, balról: Szabó Tamás, Molnár László és Szabó Lilla
Fotó: Szakony Attila

Már elkezdődött a térfigyelő kamerarendszer kiépítése

Hozzátette: kettő körzeti megbízott felügyeli a község rendjét, akik nem lehetnek mindenütt ott. Az előző önkormányzati ciklusban elkezdődött a településen a térfigyelő kamerarendszer kiépítése. Nyilván van némi visszatartó ereje, ennek ellenére is előfordulnak rendbontások, hiszen minden zugba nem lehet kamerát telepíteni. Természetesen az új testülettel együtt keresik a lehetőséget és az anyagi forrást a rendszer bővítésére.

– A rendvédelmi szervek egyöntetű véleménye szerint széleskörű közösségi összefogással lehetne tenni a közbiztonság javításáért – mondta a település első embere. – Ezt hivatalos módon, a polgárőrség keretein belül kell megszerveznünk. Ráadásul az 1996 óta működő Galamboki Polgárőr Egyesületre rá is fér a vérfrissítés, hiszen folyamatos létszámhiánnyal küzdenek. Örvendetes, hogy sokan nemcsak a levegőbe beszéltek, amikor változást akartak, hanem jelentkeztek is a pol­gárőrség soraiba. Bízunk benne, hogy a szervezkedésünk felkelti az állattartó gazdák érdeklődését és lehetőség nyílhat egy lovas tagozat létrehozására, valamint a „szomszédok egymásért mozgalmat” is népszerűsíthetjük. Abban reménykedünk, hogy megfelelő létszámmal és szervezettséggel a polgárőrség jelenlétének lesz visszatartó ereje.

Az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteként működő galamboki egyesületet 20 éve irányító Molnár László örült annak, hogy a falu lakossága egy emberként mozdult meg. Eddig 27 fővel látták el a különféle rendezvények biztosítását, az éjszakai járőrözést, és olykor a betakarítások idején is figyeltek a zártkerti ingatlanokra. Most további 11 fő jelentkezett, köztük a falu vezetői, akik a napokban a zalakarosi régió felügyelete mellett sikeres vizsgát tettek.

– A vizsgára jelentkezők közt több lelkes hölgy is volt, köztük alpolgármesterünk, de egy 15 éves fiú is vállalta, hogy kiáll a települése biztonságáért – fűzte hozzá Szabó Tamás. – Ebben a rohanó világban nehéz közösségbe fogni az embereket, de ezzel hasznos célt is szolgálunk. Sajnos a koronavírus-járvány gátolja a szervezés munkálatait. Bízunk benne, ha rendeződik a helyzet, akkor rövid idő alatt sikerül beszervezni a polgárőrség soraiba a tettre kész lakosokat, és elindulhat egy szervezett, összefogáson alapuló polgárőrmozgalom a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában