beruházás

2020.11.18. 14:40

A letenyei járásban is megoldódik az úszásoktatás

Több mint 1.1 milliárd forintból épülhet meg a letenyei járás tanuszodája. Az 1300 négyzetméter hasznos alapterületű létesítményben egy 25 méteres, hatpályás, szabványméretű medence és egy 10×6 méteres tanmedence épül, ami nem csak a diákok kötelező úszásoktatásnak, de akár a szabadidő- és versenysportnak is lendületet adhat a településen.

Pásztor András

A beruházás ötlete már 2014-ben felmerült, amikor a kormány elhatározta, hogy minden járási központban tanuszodát épít. Mivel Letenyén nem volt ilyen létesítmény, ezért a helyi és környékbeli diákok Nagykanizsára jártak úszásoktatásra, ám ennek koordinálása – a távolság miatt – elég nehézkes volt, nem beszélve az utaztatás tetemes költségeiről. Kézenfekvő volt, a letenyei járásba is indokolt egy tanuszoda kialakítása, melyhez a szükséges területet – az iskola hátsó udvarát és az óvodaudvar egy részét – az önkormányzat át is adta a létesítmény majdani üzemeltetőjének, a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-nek (BMSK).

- Örömteli, hogy a letenyei járás iskoláinak tanulói hamarosan helyben, korszerű körülmények között vehetnek részt a kötelező úszásoktatásban – mondta Magyar Ferenc, a tankerületi központ vezetője annak kapcsán, hogy a minap döntés született a beruházás megvalósításáról. A tanuszoda fontosságáról többször is egyeztettem Cseresnyés Péterrel, a térség országgyűlési képviselőjével, aki mindent elkövetett azért, hogy mielőbb megvalósulhasson a beruházás.

- A 2010-et megelőző évek kormányzati politikájának eredménye látványos volt: alulfizetett sportolók és edzők, tengődő és megszűnő sportegyesületek, rossz minőségű pályák és lepusztult csarnokok jellemezték a hazai sportéletet – idézte fel Cseresnyés Péter. – A 2010-ben megalakuló kormány kiemelten fontos feladatának tekintette az egészséges életmódra nevelést, a szemléletformálást, valamint a magyar sport támogatását. 2011-ben stratégiai ágazattá vált a sport, ami számos pozitív változást eredményezett. A korábbi kedvezőtlen folyamatok pozitív irányba fordultak, ennek köszönhetően egyre többen sportolnak egyesületben, a megszűnt vagy tönkrement sportpályák helyett pedig újak épülnek. A szabadidő-sportolók száma a lakosság létszámára vetítve 2010 előtt 5

százalék volt, 2017-re 15 százalékra emelkedett. A versenyszerűen sportolók száma 2010 és 2017 között megduplázódott, 501 ezer főre emelkedett. Az igazolt sportolók száma a 501 354 főre emelkedett (több mint a fele utánpótláskorú), ami 114 százalékos növekedés 2011 óta. A Kormány 2014-ben tűzte ki célul 2018-ra, hogy meglegyen az 500 ezer versenyengedéllyel rendelkező sportoló, ami mára teljesült. Mindezek mellett a sportinfrastruktúra fejlesztésben is nagyot sikerült előrelépni. Többek között vidéken egy sor kisebb csarnok és tanuszoda épült, s épül, köztük rengeteg járási székhelyeken – többek között Letenyén -, amelyek a kistérségek sportközpontjaivá válhatnak a jövőben.

A tanuszoda építésének természetesen a helyi általános iskolában örülnek a legjobban. Simon Márta igazgató elmondta: reményei szerint a hamarosan megépülő uszoda nem csak a mindennapos testneveléshez és az úszásoktatáshoz nyújt majd segítséget, de a későbbiekben igazi közösségi térré is válhat a létesítmény, hiszen szentélye lehet a szabadidő- és versenysportnak egyaránt.

Lapunk információi szerint a teljes beruházás a munkaterület átadását követően körülbelül másfél év múlva készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában