tisztelgés

2020.10.17. 10:00

Tábla jelzi a laktanyát és a dicső múltat Keszthelyen

Emléktáblát állíttatott a volt huszárlaktanya homlokzatán a Pelso Társaság. A résztvevők a magyar honvédek hősies helytállása előtt is tisztelegtek.

Péter B. Árpád

Kukorelli Pál, Fekete György és Horváth Imre, a Pelso Társaság elnöke (középen) hagyományőrző Radetzky-huszárok társaságában az emléktábla előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A mementó ötlete Fekete Györgytől származik, aki fel­elevenítette: az 1886-ban épült laktanyában a kiegyezést követően a hatodik császári és királyi huszárezred második osztálya kapott elhelyezést.

– Ez az alakulat 1914 augusztusában a galíciai frontra került, ahol három huszárezred néhány nap múlva megtámadta az orosz állásokat, de a technikai fölényt nem tudta ellensúlyozni, az állomány fele rövid idő alatt elesett – fogalmazott Fekete György, hozzátéve: ezért is kapta a halálroham elnevezést. A huszárok hősiességét jellemzi, hogy a győztes orosz tábornok személyesen kereste fel a sebesülteket és a fogságba esett magyarokat, hogy tisztelegjen bátorságuk előtt.

Kukorelli Pál, Fekete György és Horváth Imre, a Pelso Társaság elnöke (középen) hagyományőrző Radetzky-huszárok társaságában az emléktábla előtt Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A trianoni békediktátum után a keszthelyi laktanyába a harmadik vegyes dandárezred költözött, amelynek a helyét 1939-ben egy fogatolt vonat­osztály vette át, ennek emlékműve ma is ott áll az épület előtt.

– Ez a seregtest az orosz frontra került – folytatta Fekete György –, és a doni harcokból vette ki a részét, majd ’43. január végén, a németek visszavonulását fedezve, hatalmas veszteségeket szenvedett.

Kukorelli Pál, a laktanyát építtető idősb. Reischl Vencel városbíró leszármazottja arról beszélt, őse azért döntött így, hogy mentesítse a lakosságot a katonaság elszállásolásának terhétől. Azt mondta, később volt itt lovarda és méntelep, szükséglakásnak is használták, majd az ő gyerekkorában iskolaként funkcionált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában