az elmúlt hetek programjainak zárása

2020.10.27. 16:11

Rendhagyó módon, a szabadtéri rendezvénnyel zárult az idősek hónapja Zalaegerszegen

Rendhagyó módon, szabadtéren rendezték meg az idősek hónapja városi rendezvényeinek zárását kedden a kiállító- és hangversenyterem előtt.

Arany Gábor

A program elején az Nyugdíjas Klubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetség alelnöke, a zalai szervezet vezetője, dr. Kocsis Gyula foglalta össze az elmúlt hetek programjait. Ennek kapcsán Balaicz Zoltán polgármester arról szólt, hogy a hagyományos, zárt térben tartott rendezvények többsége elmaradt a járvány miatt, és ez a közösségeket is próbára tette. Az idősek azonban kitartottak és a szabadtéri rendezvényeket megtartották, erősítve a hitet, az összetartozás érzését, amiért köszönet illeti őket, tette hozzá.

Vigh László országgyűlési képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy pandémia felértékelte a közeli, családi kapcsolatokat.

A programon adták át az Idősbarát Pogármester díjat, amelyet idén Kovács Dezső, Zalaszentgyörgy faluvezetője vehetett át.

Az értékelésben elhangzott: Kovács Dezső idősbarát szemléletét tetteivel, gyakorlatban is bizonyítja. Kötelező önkormányzati feladatain túl odafigyel az idősekre, programokkal, rendezvényekkel teszi színesebbé, tartalmasabbá életüket. Különösen értékes, hogy a generációk közötti kapcsolattartásra, szem előtt tartja, értéknek tekintik a családot, az együtt élő nemzedékeket, és a munkába bevonják a civil szervezeteket az egyházat is, hogy aktív időskort tudjanak teremteni a faluban élő szépkorú polgároknak. Óvodások mindig adnak műsort a rendezvényeken, így annak is van lehetősége találkozni, örömködni a gyermekekkel akinek nincs unokája vagy a földrajzi távolság nem teszi lehetővé a családi érintkezést. Odafigyel az idősek igényeire, bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában is segíti az időseket a falugondnok bevonásával. Ha a szociális körülmények indokolják az ápolási díjat vagy egy részét átvállalja az önkormányzat. Faluban minden családot, minden idős embert ismer. Megszervezi, folyamatosan működteti a mise járatot, lehetőséget nyújt a megromlott egészségi állapotú idős embereknek, lakóknak a templomba való eljutáshoz a vasárnapi istentiszteletekre. Idősek kérésére megoldotta a templom padjainak a fűtését. A nyugdíjasklub működését mindenben támogatja, az időseket bevonja a falu rendezvényeibe. Közösségi munka esetén is mindig megszólítja őket, jelezve, hogy az idősebb korosztály tagjai teljes értékű polgárai a falunak.

 

Testvértelepüléseire – Marosszentgyörgy, Oromhegyes – szervezett látogatáson mindig biztosít helyet az idősebb korosztálynak is, figyelembe véve az egyén szociális helyzetét, közösségért végzett tevékenységét.

Nyíltszívűségéről csak egy példa: két éve a Zalaegerszegi Szív és Érbeteg Egyesület 40 fős csoportja kapott arra lehetőséget, hogy a Testvértelepülés park, Zalai Panteonjában tartsa meg március 15-i megemlékezését. Vonatról leszállva a polgármester köszöntötte a vendégeket, részt vett a megemlékezésen, röviden bemutatta a falu történetét,

jelenét. Lehetőséget biztosított arra, hogy a kult házban a vendégek megtekintsék az évente megrendezett Festő Művésztelep alkotásait.

A díj átadását követően a szervezetben kifejtett munkájáért köszönőleveleket vehetett át Vízvári Ottó és Bangó Józsefné, az Életet az Éveknek Nyugdíjas Szövetség zalai szervezetének elnökhelyettesei, Dublecz Ferencné, Szatmári Bálintné, Vadvári Péterné, Siklósi Eszter Judit, az Életet az Éveknek Nyugdíjas Szövetség alelnökei.

Bedő Ferencné, a Kirándulást Kedvelő Nyugdíjasok Klubja alapító elnöke. Bangó Gyuláné, a Mezőgazdasági Nyugdíjasklub elnöke, Császár Dezső, a Lenti Civil Nyugdíjasklub alapító elnöke. Varjasi Gábor, az Évgy űk Nyugdíjasklub dalkörének vezetője.

Oklevelet kapott Poór Erzsébet a Zalamenti és Őrségi Szociális Intézmény Nyugdíjasklubja gondozónője.

A COVID-20 nevű irodalmi pályázat eredményét is kihirdették. A téma adott volt: a koronavírus-veszély, azzal összefüggő intézkedések megélése, hatásai az időskorúakra. A pályázatra 15 pályamű érkezett be, ezeket háromfős zsűri értékelt, az első öt irodalmár oklevélben részesült.

A zsűri tagjai a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Zala Megyei Tagozatának vezetői, Szemes Béla elnök, Kiss Gábor alelnök, Iványi Ildikó titkár.

Első helyezést ért el pályaművével a zalabéri Gérczei Ildikó, a második helyet a nagykanizsai Büki Ferencné, míg a harmadikat a zalaegerszegi Árvai József érdemelte ki. Negyedik helyezett Varga Istvánné Zalaegerszegről, az ötödik helyezett Vidovicsné Bene Erzsébet Zalaegerszegről.

A haditorna és sportnap díjátadását is megtartották az idősek hónapja záróprogramján. A haditornán első helyezett lett a Honvédklub Egyesület, második a lovászi Olajbányász Nyugdíjasklub Egyesület, míg harmadik a botfai Őszirózsa Nyugdíjasklub csapata. A sportnapi vetélkedőn első helyezett lett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi, Tűzoltó és Polgári Védelmi Nyugdíjasok Egyesületének csapata, második helyezett lett a botfai Őszirózsa Nyugdíjasklub II. csapata, harmadik helyezett a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület csapata.

Végezetül azon klubtagoknak mondtak köszönetet egy-egy oklevéllel, akik önkéntes, közösségi munkával, kulturális, művészeti tevékenységükkel öregbítették a civil szervezetek, klubok hírnevét

Horváth Imréné – Nyugdíjas Városi Táncklub,

Vízlendvai László – Gellénházai Nyugdíjasklub,

Kerese Sándor – Lenti Civil Nyugdíjasklub.

Kránitz Győzőné – Nagylengyeli Nyugdíjasklub,

Takácsné Fincza Éva – Zala Megyei Katasztrófavédelmi, Tűzoltó és Polgári Védelmi Nyugdíjasok Egyesülete,

Szita János – Zala Megyei Katasztrófavédelmi, Tűzoltó és Polgári Védelmi Nyugdíjasok Egyesülete,

Varga Lászlóné – Olajbányász Nyugdíjasklub Egyesület,

Gasparics Lászlóné – Olajbányász Nyugdíjasklub Egyesület,

Kovács Miklósné – Nefelejcs Nyugdíjasklub,

Pukánszky Ferencné – Nefelejcs Nyugdíjasklub,

Molnár Ferencné – Korhatártalan Klub,

Csiszár Józsefné – Őszirózsa Nyugdíjasklub,

Horváth Tamásné – Pedagógus Nyugdíjasklub,

Tavasz Ernő – Pedagógus Nyugdíjasklub -

Albert Márta – Volán Nyugdíjasklub,

Hencsei Józsefné – Szív- és Érbeteg Egyesület,

Orbán Istvánné – Szív- és Érbeteg Egyesület,

Gaálné Bakos Ildikó – Kertvárosi Nyugdíjasklub,

Fülöp Katalin – Kertvárosi Nyugdíjasklub,

Takács Mária – Közalkalmazottak Szakszervezete Megyeházi Nyugdíjas Alapszervezete,

Szemző Gáborné – Közalkalmazottak Szakszervezete Megyeházi Nyugdíjas Alapszervezete,

Bedő Antalné – BGE Nyugdíjasklub,

Bácskay Tamásné – Egészség Egyesület,

Csiszár Dénesné – Zala Megyei Mezőgazdasági Nyugdíjasok Klubja,

Rákli Józsefné – Nyitott Szív Egyesület

Baksa Istvánné – Honvéd Nyugdíjasklub

Csonka Lászlóné – Gyöngyvirág Nyugdíjasklub

Bíró Béláné – Zalalövői Nyugdíjasklub

Poór Erzsébet – Zalamenti és Őrségi Szociális Intézmény Nyugdíjasklubja

Mihovics Jenőné – Zalamenti és Őrségi Szociális Intézmény Nyugdíjasklubja

Boda Istvánné – Pakodi és Dötki Nyugdíjasklub

Domján Miklósné – Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület

Varga Gyuláné – TUNGSRAM Nyugdíjasklub

Németh Jenőné – Besenyő a 2000-es Években Alapítvány Nyugdíjasklubja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában