beszámoló

2020.10.28. 09:00

Rákóczi-szobrot avattak a kuruc hagyományőrző napon

Évtizedes hagyományokat követve október 24-én, szombaton egész délutánt kitöltő ünnepélyes emléknapot szervezett a Vas megyei Győrvár önkormányzata. Az eseményről Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség zalaegerszegi elnöke küldött beszámolót lapunknak.

ZH

A szalagátvágás pillanata. Középen V. Németh Zsolt, háttérben az új Rákóczi-szobor Fotók: ZH

Mostanra országos hírre tett szert a község joggal nagy elismerést kiváltó hagyománytisztelete, amellyel a Rákóczi-szabadságharc egyik híres, egyben stratégiailag fontos győzelmére, a győrvári csatára emlékezik évről évre.

Mint kevesek által ismert, a bécsi udvar a horvát báni ranggal bíró Hannibal Heister tábornokot indította délről, hogy később egyesüljön a nyugat felé visszavonuló Stahremberg hadseregével Észak-Dunántúlon, és leverve a kuruc haderőket, foglalják vissza az egész Dunántúlt.

A szalagátvágás pillanata. Középen V. Németh Zsolt, háttérben az új Rákóczi-szobor Fotók: ZH

Heister serege az egyesülés helyszíne felé haladva végigsarcolta, rabolta az útjába eső zalai helységeket, majd fel is gyújtotta azokat, így Zalaegerszeg városát is.

A kuruc és labanc csapatok összecsapására 1706. november 6–7-én került sor Győrvár alatt. Ezt Kisfaludi László zászlóaljai kezdeményezték, majd Béri Balogh Ádám vette át a vezetést egészen sebesüléséig (amelyből később másfél év alatt gyógyult ki), ami után Bezerédy Imre parancsnokolt a győztes csata befejezéséig.

Ez a győztes csata meghatározó volt a Rákóczi-szabadságharc kimenetele, a további katonai helytállás szempontjából.

Ennek állított méltó emléket Győrvár lakossága több évvel korábban a csata helyszínén a Kuruc Emlékpark létrehozásával, amely az utóbbi években is folyamatosan bővül emlékműveivel.

A szombati ünnepség résztvevőit köszöntő Kaczor Zsolt polgármester méltatta a történelmi emlékezet fenntartását szolgáló megemlékező ünnepség és a szobor­avatás hazafiságát, majd ismertette az 1706. november 6–7-i győztes csata lefolyását.

Kaczor Zsolt polgármester a győrvári csata menetét ismerteti

Ezt követően Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet, kiemelve benne Győrvár tiszteletreméltó – a környező településeket is mozgósító – hagyományőrző tevékenységét, amely múltunk ápolása mellett a nemzeti összetartozást is erősíti és szolgálja.

Ez adta apropóját az október 24-i emlékünnepségnek is, amelynek fénypontja II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem egész alakos tölgyalapú szobrának felavatása volt. V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos beszédében méltatta, hogy a lelkes helyiek egyszerre érzik fontosnak községük szépítését és történelmi múltjának ápolását. Ez a példaértékű gyakorlat, tette hozzá a politikus, kiemeli Győrvárt a vidéki települések sorából.

A győrvári ünnepségek rendszeres meghívottja és résztvevője Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség zalaegerszegi elnöke, aki jelen lévő vezetőtársai nevében is dicsérte és méltatta a győrvári önkormányzat, élén Kaczor Zsolt polgármester s Farsang Zsolt alpolgármester áldozatos munkáját, a Rákóczi-szabadságharc emlékeinek lelkiismeretes ápolását, amely példaként állítható a nagyobb városokat, falvakat vezető kollégáik, de legfőképpen felnövekvő ifjúságunk és a fiatalokat oktató tanárok elé.

Az emlékünnepség beszédeit követően felavatták a vezérlő fejedelem szobrát, a szalagvágást koszorúzás követte. A szobor felett álló, ahhoz stílusosan kapcsolódó építmény és virágokkal díszített környezete nemcsak a Kuruc Emlékparkot felkeresőknek, de a két megye székhelyét összekötő úton autózóknak is bensőséges látvánnyal szolgál.

Az ünnepséget a szombathelyi Klapka György Huszár Egyesület felnőtt- és kishuszár-tagozata tette látványossá.

A győrvári csata közelgő, 324. évfordulójához kapcsolódó, szoboravatással egybekötött ünnepséget, amelyet a község rendezvényterén tartottak meg, a közeli városok és községek néptánccsoportjainak, népdalköreinek és könnyű­zenei együtteseinek műsoros délutánja tette színessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában