szakképzés a Munkácsy Mihály Technikumban

2020.10.06. 12:22

Jövőre kadétképzés indul Zalaegerszegen

A jövő tanévben a honvéd kadét programban elkezdődik a gépjármű mechatronikai képzés a Munkácsy Mihály Technikumban. Az erről szóló engedélyezési okiratot kedden délelőtt a Széchenyi téri díszteremben nyújtotta át dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Balaicz Zoltán polgármesternek. Az iskolát fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum nevében Szabó Károly kancellár, valamint Vizlendvai László főigazgató vette át az okmányt.

Arany Gábor

A bejelentés kapcsán Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, a város mindig fontos szerepet töltött be a haza védelmében. A török időkben végvárként állt helyt, utána majd minden korban a honvédség különböző alakulatait fogadta be. A haderőfejlesztésről szóló Zrínyi 2026 program a zalai megyeszékhelyet is jelentősen érinti. Nemrég született megállapodás a Lynx lövészpáncélos gyártásáról, s ennek helyszíne városunk lesz. Az első járművek 2023-ban hagyhatják el a gyárat. Ehhez, valamint a honvédelmi sportközpontok korábban elkezdődött fejlesztéséhez tökéletesen illeszkedik a honvéd kadétképzés.

A honvédelem nemzeti ügy, minden magyar ember felelőssége. Ezt dr. Ruszin Romulusz fogalmazta meg beszédében. Mindenkinek meg kell értenie, miért fontos a 21. században is a honvédség, és miért van szükség a magyar katonákra határon belül és kívül, tette hozzá. A képzésben felkészítik a fiatalokat a koszerű technika gyártására, alkalmazására, ami a magyar hadiipar jövője szempontjából is meghatározó. A kadétképzésből kikerülő diákok továbbtanulhatnak a közszolgálati egyetemen vagy a műszaki egyetemek bármelyikén.

 

Németh Dezső, a Munkácsy igazgatója arról számolt be, hogy az intézményben fakultációs tárgyként már oktatnak katonai alapismereteket. Ennek gyakorlati része, az alak, tereptani és fegyverismeretek oktatása a honvédség közreműködésével zajlik.

A tervek szerint a jövő tanévtől a 9. évfolyamon 25 diákkal indul a honvéd kadétképzés a gépjárműipari mechatronikai technikus szakirányon. A katonai alapismeretek kétéves oktatását követően a diákok vizsgát tesznek. Ez után a katonai ismeretek további oktatása mellett kezdődik el a hároméves műszaki szakmai képzés, amit kiegészül a honvédelem-igazgatási ügyintézői szakismeretekkel is. Emiatt lányok számára is vonzó lehet a pálya. Az ötödik évfolyamon a szakmai gyakorlatokat már katonai környezetben tartják. A diákok lakóhelyüktől függetlenül kollégiumi elhelyezés kaphatnak, ami pedig a közösségépítés szempontjából fontos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában