Az elültetett fa a jövőbe vetett remény szimbóluma

2020.10.26. 07:00

Először tartottak Göcsej napot Szentkozmadombján

Új kulturális-közösségi színtér kialakítását tűzte ki célul a közép-zalai település önkormányzata, ennek jegyében szerveztek olyan komplex programsorozatot szombatra, amelyben a zene, az irodalom, a képzőművészet és a tánc egyaránt helyet kapott.

Gyuricza Ferenc

A Göcsej napja elnevezésű program tematikájában az idén sajnálatos módon elmaradt Dombérozóval mutat párhuzamot, ami nem véletlen, hiszen – mint azt Takáts Eszter énekesnő, a község kulturális programszervezője elmondta – reményeik szerint 2021-ben már a Dombérozó részeként folytatódna a Göcsej napja.

-Az elmúlt húsz évben nagyon sok kulturális kapcsolatra tettem szert, s ezt kihasználva szeretnénk itt, Szentkozmadombján egy olyan rendezvénysorozatot megalapozni, amely akár hosszú távon is működőképes lehet, egyrészt a helyiek örömére, másrészt abban is bízva, hogy általa még inkább ismertté válik a falu. Sikerrel pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alaphoz, ezáltal nyílt lehetőség arra, hogy ezt a rendezvényt önálló programként megtartsuk. A Göcsej napja megnyitóján Káli Lajos polgármester köszöntője után a képzőművész Nemes László szólt a jelenlévőkhöz. Úgy fogalmazott: közel húsz éve lehet részese annak a közös álomnak, amelynek célja egy pusztulásra ítélt falu felvirágoztatása és kulturális fejlesztése.

Eme szándéknak kifejezésére Káli Lajossal és a nap folyamán fellépő Misztrál zenekar tagjaival közösen a jövőbe vetett remény szimbólumaként elültettek egy tölgyfát is.

 

Az estig tartó műsorban az egyre gyarapodó számú közönség többek közt a Misztrál együttes, a zalai származású, de Budapesten élő énekes-gitáros, Szipőcs Tamás, valamint Takáts Eszter új zenekara, a MoJazzter műsorát tekinthette meg. Fellépett továbbá a színész páros Ecsedi Erzsébet és Ecsedi Csenge, pódiumműsor keretében mutatták be Juhász Kristóf Boldog halottak napját című fantasy novelláskötetét, míg a faluházban és a szabadtéri kiállítótéren Nemes László festményeit, illetve az ugyancsak Szentkozmadombján élő László Edina fotóit és ruhakollekcióit is megtekinthették az érdeklődők. A településhez kötődő művészeti csoportok közül az Albatrosz Tánc Sport Egyesület tagjai pedig a megnyitóműsorban működtek közre, Takáts Eszter a capella énekére mutattak be egy koreográfiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában