érdekességek

2020.10.01. 14:32

Füzetből ismerheted meg Andráshida föld- és kortörténetét

A megyeszékhely nyugati városrésze, Andráshida és térsége történetének különlegességeivel ismerkedhetett meg a hallgatóság szerdán este a településrész Gát utcai közösségi házában.

Arany Gábor

A kötet bemutatóján Sümegi László(sötét ruhában) vezette a beszélgetést Fábián Istvánnal Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Fábián István, a Ganz középiskola nyugalmazott földrajz-biológia.testnevelés szakos tanára, a helyi borbarát kör elnöke tollából jelent meg az Andráshida földtörténete és kortörténete című, a településrészi önkormányzat által kiadott ismeretterjesztő mű, amelynek példányait az iskolában működő művelődési házban találhatják meg az érdeklődők.

A kötet bemutatóján Sümegi László(sötét ruhában) vezette a beszélgetést Fábián Istvánnal Fotó: Katona Tibor

A füzet formátumú kiadványban közel félszáz oldalon a Zala mentén az ember által több ezer év óta lakott hely kialakulásáról olvashatunk mégpedig több millió évre visszatekintve. A földtörténeti korokon végig lépkedve a szerző vezetésével eljutunk a közeli múltig, végül a jelen állapot leírásával teszi érzékletessé és a laikus számára is beazonosíthatóvá a folyóvölgyben kialakult felszíni formákat, a négy teraszt. Ezeken terül el a mai Andráshida, illetve a korábban önállóan jegyzett, nevükben ma is létező több rész, Bekeháza, Apátfa, Gébárt, Hatháza, a Zalától a Marton-hegyig.

Fotó: Katona Tibor

Az Andráshidai Füzetek című sorozat első, 300 példányban megjelent darabjának bemutatóján a szerzővel Sümegi László, volt önkormányzati képviselő, a kiadvány egyik kezdeményezője beszélgetett. Mint elhangzott, az Andráshidai Füzetekkel lehetőséget akarnak adni a közösségről, a lakóhelyről szóló újabb írások megjelentetéséhez, hiszen témák sokasága vár még feldolgozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában