szívesen megeszik a macskaeledelt

2020.10.09. 11:30

Egyre több a róka a porták közelében, ennivalóért és simogatásért jönnek

Mind gyakrabban találkoznak az emberek rókákkal közvetlen lakókörnyezetükben – tudtuk meg Németh László mezőőrtől, akinek illetékességébe 5 település, Szepetnek, Murakeresztúr, Fityeház, Tótszerdahely és Tótszentmárton tartozik.

Horváth-Balogh Attila

Németh László mezőőr

Mint azt elmondta, a közhiedelem szerint csak a veszett rókák merészkednek lakott területre, ez azonban nem igaz.

- Ugyanis a róka életmódja és táplálkozása kiválóan alkalmazkodott az emberi környezethez – bocsátotta előre Németh László. – Egyrészt a településeken számos rágcsáló él, melyek a róka fő zsákmányait adják, másrészt szívesen dézsmálja meg a háztartási hulladékot és a macskák ennivalóját is. Sőt, vannak, akik kifejezetten etetik őket, tesznek ki nekik ételt, ami nem túl jó ötlet. Olyanról is tudok, hogy a rendszeresen visszatérő róka hagyja magát simogatni is a táplálékért cserébe, amitől óva intek mindenkit, mert ettől még a vörös bundás egy vadon élő állat, nem válik kezes báránnyá, kiszámíthatatlan. Másrészt attól még, hogy egyértelmű külső jelét nem látjuk, lehet veszett az állat.

Németh László mezőőr

Németh László azt mondja: a falvakban még ma is számos helyen tartott baromfiak miatt sem kellene a rókát a településekre szoktatni. Ezért jobb, ha a hulladékot megfelelően elzárjuk, hogy ne férhessen hozzá, húsevő háziállatainkat pedig rendszeresen oltassuk be veszettség ellen.

- Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, a félelem jelei nélkül hagyja magát megközelíteni, ha emberre támad, görcsrohamokat, vagy bénulást produkál, esetleg utóbbi tünetek után elpusztul, biztosak lehetünk abban, hogy veszett – szögezte le a mezőőr. – Ilyen esetben értesítsük a mezőőrt, vagy a hatósági állatorvost.

A rókák előszeretettel fogyasztják el a macskáknak kitett ételt is Fotók: ZH Archívum

A szakember azt is hozzátette: ha rókát látunk lakott területen, kellő távolságból például tapssal, kiáltással, füttyentéssel hívjuk fel magunkra a figyelmét és adjunk neki lehetőséget a menekülésre. Az egészséges állat, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában