Figyelemmel és emberséggel közlekedjünk

2020.09.20. 07:00

Mi a teendő, ha állattetemet találunk az úttesten? Utánajártunk!

Zalaegerszegen a Falumúzem előtti útszakaszon találkoztunk egy szerencsétlenül járt mókussal.

Jóna István

20200917 Zalaegerszeg lapos mókus Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Szinte napi rendszerességgel találkozhatunk az úttesten elütött cica, kutya, róka, vagy mókus, tetemével. Sokszor napokig ott hever szegény elhullott állat, ami nem szép látvány. Másfelől balesetveszélyes is az autónk elé szaladó riadt kisállat. Felmerül a kérdés, ilyenkor mit kellene tennünk?

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A jogszabályi rendelkezés szerint, ha vadat ütünk el, akkor a vadásztársaságok szállítják el az elhullott állatot, de a kisállatoknál más a helyzet. Az országos közúti területen az elhullott állatok elszállítása a közút hatáskörébe tartozik, függetlenül attól, hogy az út bel- vagy külterületen halad; míg egy önkormányzat által kezelt közúton az illetékes önkormányzat feladata az eltakarítás.

Sokan vagyunk, akik elhajtunk az elütött állatok mellett, vagy felett, pedig egy kis humánus tett olykor a kisállat végnapját is megszépítheti (nem megy át rajta több autó). Persze a fokozott óvatosság jellemezze tettünket, amikor megpróbáljuk levinni az úttestről a tetemet, mivel nem tudhatjuk, hogy nem volt-e beteg az állat.

Jobb megoldás, ha jelezzük az illetékesek felé, akik majd a szükséges intézkedést megteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában