festőtábor

2020.09.29. 10:00

Legszebb képeiket adták Söjtörnek a festők

A múlt héten rendezték meg az idei művésztelep zárókiállítását a faluban. A festőtábornak először adott otthon az Öreghegyi vendégház.

Mozsár Eszter

A vendégház előtt Bottyán Marianna, Nyitrai Gyuláné, valamint három alkotó, Rákos Éva, Hámori Kornélia és Zafír Mari Fotó: Katona

Fotó: © Katona Tibor

Bottyán Marianna festőművész immáron nyolcadik esztendeje gyűjt maga köré Söjtörön olyan alkotókat, akiket megfog a táj szépsége.

- A plein air festészetnek kitűnő helyszíne a szőlőhegyekkel, boronapincékkel tarkított zalai dombság – mondta a budapesti művész. – Örülök, hogy évente legalább egy hétre kikapcsolódhatunk ebben a szép környezetben. Annak meg különösen, hogy úgy néz ki, mostantól állandó helyünk lesz ebben az új házban. Vendégszeretők az emberek, az önkormányzat, a polgárőrség, az egész falu támogat minket. A Hosszú Élet Titka Egyesület 2003-ban rendezett először alkotótábort Deák Ferenc szülőfalujában. Azóta sok hazai és határon túl élő művész fogadta el az invitálást.

A vendégház előtt Bottyán Marianna, Nyitrai Gyuláné, valamint három
alkotó, Rákos Éva, Hámori Kornélia és Zafír Mari Fotó: Katona

- Az első találkozót Holló Piroska, az Országos Képzőés Iparművészeti Társaság titkára szervezte – mondta el Hermán Gyöngyi egyesületi elnök. – Utána ő hozta az ismerősöket, a baráti kört. Nekik köszönhetően volt már a vendégünk például Kóka Rozália mesemondó, Sándor György előadóművész vagy Kertesi Ingrid énekesnő. Szeretettel emlékszem H. Molnár Magdára, aki sokat segített a rendezésben, eleinte ő volt a művészeti vezető, tőle vette át a stafétát Bottyán Marianna. Tábori hagyomány, hogy a legtöbbet segítő helyiekről portré készül, idén Nyitrai Gyuláné volt a modell. A festők a vendégszeretetet meghálálják azzal is, hogy legszebb képeiket a faluban hagyják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában